Geçen sene üç farklı şekilde elde ettiğim ince kabuklu, dış tarafı mühürlü yerli domates tohumlarını dün ektim. Bir tam gün oda içinde suda beklettim, bir gün sonra sularını döküp nemli kalacak şekilde bir gün daha beklettim. Dün ekim için baktığımda neredeyse tamamının patlamış olduğunu gördüm. Tohumları 32 li 8x8 cm lik siyah viyollere her göze 3 er tane gelecek şekilde ektim. Biraz büyüyünce en sağlamını tutup diğerlerini çıkarmayı düşünüyorum. Viyolün dörtte üç alt kısmına mil+samra+çam toprağı doldurduktan sonra güzelce ıslatıp 20 dk. beklettim. Üzerine ise bir parmaktan az steril torf döktüm ve tohumları attıktan sonra hafif yine torf ekeledim bastırmadan. Üzerine streç filmle örttüm ve kiremitin altına çatıya kaldırdım. Sabahları dış kapıyı açıyorum ışık alsın diye açık havaya çıkarmadan.
Köklerinin kuvvetli olması ve şaşırtma işlemine gerek kalmaması için viyolleri üstte yazdığım gibi doldurdum.
|