Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi KAPTANzst
Her şey güzel de aydınlatma için kullanılan florasana katılmadım.
Florasan bitki gelişimine fayda sağlamadığı gibi gelişimi yavaşlatır diye biliyorum. Bu iş için özel led lambalar var. Ama normal led de olur. Ledler sürekli ve düzenli ışık veriyorlarmış. Florasan ve ekonomik lambalar belli frekans aralıklarıyla ışık yaydığından bitki için önerilmiyor. Eski akkor ampuller bile faydalı ama biraz fazla yakarlar. En iyisi led.
Bu konuyu biraz araştırmanızı tavsiye ederim.
Amatör olarak da yapsak aynı masrafla doğrusunu yapmak lazım diye düşünüyorum.
Kolay gelsin.
|
Sayın KAPTANzst;
Öncelikle yaptığım serayı tohum çimlendirmede kullanıyorum. Seralarda özel üretim ve bitki yetiştirme, bitki çiçeklendirme gibi durumlarda özellikle kapalı güneş almayan bir ortam söz konusu ise bahsettiğiniz gibi özel led lambaları kullanılabilir.
Çimlendirme sürecinde nem ve ortam ısısının yanısıra ışık çok etkili faktördür. Özellikle çimlenme gerçekleştikten sonra büyüme evresinde fotosentezdeki etken bunlara ilave olarak ışıktır.
Dediğiniz gibi floresan ışık etkisinde düzenli verim sağlamayabilir ve pek tercihde edilmemektedir. Fakat edindiğim bilgilere göre bu çimlendirme sürecinde floresan ışığınının uygun olduğunu düşünüyorum. Zaten seramda floresan tohumlara mesafe olarak yakınlığı 20 cm ve 15-17 saat açık kalmak kaydı ile bir zaman saatine bağlı...
Sadece tek lambanın yetersiz geleceğini düşünüyorum. İlave olarak 20 w'lık bir lamba daha kullanabilirim...