View Single Post
Eski 06-04-2014, 19:36   #381
Akhisarlı
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-04-2011
Question

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi eakkaya68 Mesajı Göster
4 dönümlük zeytinlik almıştım fakat bu gün canımı sıkan bir olay gördüm bazı ağaçlar ciddi derecede yaprak dökmüş bir de kırmızı bir sinek var filizler tomurcuklar dökülmüş mavolmuş . 5-10 tane trilye vardı onlarda bir şey yok ama edremitler bitik çok canım sıkıldı bide nerdeyse 10 ay önce ektiğim domat la tekir zeytinii fidanları hiç büyümdiği gibi bide yaprakları hastalanmışi yaprakları diğer ağaçlar gibi hastalanmış
Öncelikle hayırlı olsun .İyi yapmışsınız zeytinlik almakla .

Benzer şeyleri bende yaşamıştım.İlaçlama makinesiyle borda atarken ağaçta dermanlık yaprak kalmıyordu.

Şimdi zeytinlerde giderek azalmakta olan dal kanseri ve halkalı leke hastalığı halen var.

Ziraat mühendisleri en doğru tanı ve tedaviyi önerirler umarım.

Ama bu sorunlarla karşılaştığım zaman yaptıklarımı sıralayım.

Zeytinleri toplar toplamaz yüzde ikilik bordo bulamacı ,Kıştan çıkarken çiçek açmadan veya aradan hemen sonra yüzde birlik bordo bulamacı uyguluyorum .

Butun zeytinlere ama özellikle ve daha fazla olmak üzere yaşlı Edremitlere Yanmış keçi gübre attım .

Burada bu gübreyi attıktan sonra çapayla hemen karıştırmakta fayda var.

Sürerken beşli pulluklarla yaklaşık 20 cm derinlikte sürüyorum.

Yüzeysel salma sulamayı kestim.Daha doğrusu sulamıyorum.Yazın yüzey toprağını sık sık çapa çekerek ince olmasını sağlıyorum .Bu durumun alttan gelen nemin kaçmasını önlediğini ve zeytine yeterli nemi sağladığını düşünüyorum.

Yağmur çiselerken ne toplama tarağı kullanıyorum, Ne de sürüyorum ..Bunlar dal kanseri ve halkalı leke hastalığını diğer ağaçlara bulaşmaması için önemli diyorum.

Edremitlerde takoz denen şekil bozukluğunda bor uygulamıştım..Fazlası zararlı olabileceğini düzünerek az uygulamıştım.

Tekrar uygulayacağım.

Ara yaptırmaya ara verdim zeytinler kendini toplasın diye .

Bu günlerde yapabilirseniz bol hayvan gübresi atın ,Ama faydasını hemen beklemeyin .Seneye çok fark ettiğini göreceksiniz.

Ve bordo bulamacı uygulayın.

Mevcut hastalıklar fazla canınızı sıkmasın kesinlikle düzeleceklerdir.

Zeytinleriniz yapraklarını tekrar çıkaracaktır.

Kolay gelsin.

Akhisarlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön