View Single Post
Eski 04-04-2014, 16:26   #739
olcim
Ağaç Dostu
 
olcim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-10-2011
Şehir: Erzurum
Mesajlar: 936
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi erhan62 Mesajı Göster
Yildiz ciceklerinin ayrimi resimli olarak anlatimi burada Google-Ergebnis für http://2.bp.blogspot.com/-BTPEh0iJ3V8/TcRk0AAQv2I/AAAAAAAAAI8/6AO2QHB2K90/s1600/Dahlienknolle001.jpg
Sizin sordugunuzda tek tek kopan yumrularin bakimi ve dikimi icin bir kac ip ucu, diktiginiz kopan yumrularin kopuk ucu toprak yüzeyinin max 2 altinda olmasinda fayda var sebebi oradan seneye cicek gözü olusturacaktir, ekim ayrica dik olmak yerine yumrunun dogasina uygun 45 derece acili gibi olursa olusum daha da hizlaniyor, yani yumrunun kök olan kismi asagida kopan kismi yukarida egimli bir dikim bu tek dikilen eski bitki gövdesi olmayan yumrudan bu sene cicek göremeyeceksiniz ama seneye cogaltilmis yildiz cicekleriniz olacaktir.

Ana grubun kesiminde mutlaka eski acan cicek gövdesinden bir parca olmalidir. Yildiz ciceginin saklanmasi ise sicak don olmayan bolgelerde toprakta birakildigi gibi olsa da 2 senede 1 cikartip hasta, asiri büyümüs yerine sigamayan kök grubunu bölmekle kücülen ciceklerinizi tekrar eski formuna kavusturursunuz.

Kisin sökülerek koruma altina alinan soguk bölgeleredeki korumada, köklerin eski topraklari temizlenip (mümkün oldugunca zarar vermeden) gölge bir yerde 3-5 gün havalanip kükürtle isleme tabi tutularak birkac kat gazeteye sarilip guruplar halinde bir koliye konulup serin ve kuru veya az nemli bir ortamda saklanilmasi gereklidir, ekim mevsimi olarak son donlarin gecmesi gereklidir.
Bu yöresel oldugundan secimi siz yapacaksiniz ama yildiz sicak iklim bitkisidir lütfen unutmayin. Üretimi kökten cikan sürgün veya gövdedeki koltuktan cikan sürgünün sera ortaminda dikilmesi kökten ayirma ve tohumla olur, verimli cicek icin, cicegi gectiginde kesilmesi yeni cicek icin uyarim saglar, ayrica bazen asiri buyuk cinslerde yükselmemesi icin, ilk cikan sürgünün 30 cm civarinda iken kesilerek yan sürgünler verdirilerek asiri büyümesi baski altina alinir.

Baslica zararlisi ortam nemli ise sümüklü böcek ve yaprak bitidir ayrica yogun oldugunda kulaga kacanlarda ciceklere zarar yapar, Sümüklü böcek icin en bilinen veya en az bilinen bakir su tesisat borusudur, bu boruyu cicek olan bolgeye cicegi cevreleyecek sekilde yerlestirirseniz zararliyi bir ölcüde engellersiniz, Yagmurlu aksamlarda el feneri ile konrtol yapilirsa sümüklü böcek saldirisi olan yildiz ciceklerinizi kurtarirsiniz, bu güzel bitki vakti zamaninda Hollanda ve kuzey avrupada patates gibi yenilen ve sadece yemek olarak kulanilan bir bitki olup günümüzde bahcelerde gözümüze hitap etmektedir. Sevenlerine bir kac kücük bilgi. Sevgiler
Demek ki çocukluğumda buna patates çiçeği demeleri bu sebeptenmiş

olcim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön