1-2 gündür bir çok site okudum bu konuyla ilgili. Kuru tohumlarda çimleniyormuş fakat hem soğuk hem sıcak katlama gerekiyormuş. Şöyle yapıyorlarmış,
***Gene aynı soğuk katlama gibi tohumlar devamlı nemli bir şekilde olacak. hava almayan bir naylon poşet veya hava almayacak bir kapta kurumasına izin vermeyeceksiniz. Kurumaya başladığını hissederseniz biraz su ekleyerek nem ortamı yaratacaksınız. Hava geçirmeyen poşet kullanmamızın sebebi nem ortamı yaratmak
***Soğuk katlamada genelde poşetin içine hiç bir şey konmuyor. Ama torf, perlit veya toprak gibi nem tutan ürünleri koymanın bir zararı olmaz. Daha iyi bir nem ortamı sağlayabilir. Bu tarz ürünlerin bir tek zararı varmış, aşırı nem durumunda küf veya mantar üretebiliyorlarmış. Buda çimlenmeyi önleyebilirmiş. O yüzden aşırı nemede izin vermemek gerekiyor.
***Kuru tohumlarda sıcak katlamada yapılacağı için, Nem tutan ürünler koymak faydalı olabilir.
***Kuru tohumlarda sıcak ve soğuk katlama basitçe şu şekilde yapılıyor. Hazırladığımız tohumları 3-4 ay sıcak ortamda tutuyoruz (mevsimine göre odada veya balkonda güneş görmeyen bir yerde aşırı sıcaklara müsaade etmeyin), ardından 3-4 ay soğuk ortamda tutuyoruz (genelde buzdolabında). Bu işlemi tohumlar çimlenene kadar devam ettiriyoruz. Buda gerçekten sabır isteyen bir iş. Sıcak katlamada küf oluşmaması için torbanın az bir şekilde hava alması gerekebilir.
***Sıcak katlama olarak başka bir yöntemden daha bahsediyorlar. 3 gün boyunca 120fahrenayt yani yaklaşık 50 derecede bekletin demişler. Geceleri bırakın sabahları tekrar suyu yenileyin demişler.
***Tohumlarda mantar veya küf gördüğümüz zamanda, öncelikle tohumları ayırıyoruz. Kullandığımız torf v.b. gibi şeyleri atıyoruz. Ardından bir çözelti hazırlıyoruz. 10 birim suya karşılık, 1 birim çamaşır suyu kullanıyoruz. Bunu tohumların üzerine hafifçe sıkıyoruz.
Aşağıdaki linkte soğuk katlama çok güzel anlatılmış. Akçaağaç tohumlarının çimlenmesinde ki gerçek sır taze tohum kullanmaktır denmiş. Açıkladıkları püf noktaları ile garanti veriyoruz hemen hemen %100 e yakın çimlenme alırsınız diyorlar. Resimler ve açıklamalar ile anlatmışlar.
How to Germinate Maple Tree Seeds: 8 Steps (with Pictures)
1 - Taze yeni sezon tohumları edinin, ağacın altına dökülmüş tohumları toplayın veya internetten satın alın.
2 - Burada bilimsel bir terim olan Stratification dan bahsetmiş. Bizim katlama dediğimiz olayı anlatmış. Tohumların ağaçlardan doğal yollarla düştükten sonra kış periyoduna doğru girildiğini ve tohumlarında 90-120 gün boyunca bu soğuk periyoda ihtiyacı olduğundan bahsetmiş. Tohumların bu periyodu yaşamasına izin verin demiş.
3 - Tohumları 90-120 gün boyunca fermuarlı bir naylon poşetin içinde buzdolabında muhafaza edin denmiş. (Sadece poşet ve tohum başka hiç bir şey yok.)
4 - Ara sıra tohumları kontrol edin ve onların kurumayacağından emin olun. Eğer ihtiyaç duyulursa bir kaç haftada bir, 1 veya 2 damla su damlatın böylece tohumların kuruması engellenecektir.
5 - Eğer küf oluşumu görürseniz çok çok az miktarda mantar öldürücü kullanın (yani kıtı kıtına gerektiği kadar kadar kesinlikle fazla kullanmayın), bu konuda tohum üreticisinin önerilerine uyun. Veya çok hafifletilmiş çamaşır suyu solüsyonu kullanın (1 parça çamaşır suyuna 10 parça su ekleyerek bu solüsyonu hazırlayabilirsiniz).
6 - Soğuk katlama periyodunun sonunda fermuarlı poşetin içindeki tohumlar çimlenecektir.
7 - Çimlenmekte olan fideleri yetiştirme kaplarına aktarın. Yeni gelişmekte olan kökçükleri, tohumların gelişmesi için olan kompostlara (organik gübreler, doğal karışımlar v.b.) ekin. Bununla ilgili olarak Hindistan cevizi lifleri (Hindistan cevizi kabuğundan olan) iyi iş çıkarmaktadır.
8 - Burada da başka bir metottan bahsediyor. Tohumlar ağaçtan dökülür dökülmez onları hemen 25 cm kadarlık bir saksıya ekin diyor. Yaklaşık 10 tohuma 25 cm kadar saksı demiş. Yağmur ve karın düşebileceği açık bir alana taşıyın ve çok kurumaya başlarsa sulamanız gerekebilir denmiş. Yani doğal yollardan bahsetmiş. Bu şekilde de başarı oranı yüksek oluyor. Önemli olan taze tohum olması.
Sanırım eksik nokta kalmamıştır herhalde.