View Single Post
Eski 28-03-2014, 20:15   #1267
bebeto016
Ağaç Dostu

bebeto016's Avatar

Giriş Tarihi: 02-05-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi dadaşım Mesajı Göster
sayın bebeo016, taze dutun nasıl çimleneceğini arkadaşlar izah etmişler. Elinizde kuru dut varsa bir gün suya koyun, ıslak dutu elde ettiniz mi gerisi kolay elinizle dutları ezin içinde tohum varsa sarı altınları zaten fark edeceksiniz. İsterseniz tohumları ayrıştırmanıza bile gerek yok. Elinizde güzel ezilmiş malzemeyi düzlediğiniz toprak üzerine belli oranda ekeleyin. üstüne hafifçe kum serpiştirin. Güzelce su verin Su verirken tohumların bir arada birikmemesine dikkat edin. Bir ay içinde tahmin etmediğiniz kadar fidanınız olacaktır. İyi gübrelerseniz yazın aşılayabilirsiniz. Şimdiden kolay gelsin. Birde yılda ne kadar dut üretiyorsunuz merak ettim.

sayın dadaşım ilginiz için teşekkurler.. biraz aceleci oldugum için çekirdekli yabani dediğimiz dutu bulup çekirdeğini çıkaramayınca, komşunun bu yılki aşılı dutun kurutulmuşunu alıp suya koyup dediğiniz gibi ezip çekirdeklerini çıkarmıştım. bahsettiğiniz gibi yarım avuc duttan bayagı bir tohum elde ettim. fakat;

daha cabuk ve kolay nasıl erken fidan elde edebilirim diye düşünürken aklıma dut ağaçlarının dibinden çıkan aşısız yabani dutları yerinden söküp istiflemek aklıma geldi. daha mantıklı oldugunu düşünüdüm. bugun tevafuk oldu. yaklaşık 40-50 adet irili ufaklı dut çitillerini arkadaşların bahçelerinden köylerden topladım yarın bi kısmını bahçeye bir kısmınıda bidonlardan kestigim ve saksılara dikmeyi düşünüyor ve haziran gibide aşılamayı düşünüyorum..

bu yontem daha mantıklı ve hızlı olucak gibi..

şimdi bu yola ve fidan üretmeye beni iten sebep alttaki linktede görüldüğü gibi yaklaşık 100 tane yetişmiş kayısı ağacımız vardı. susuzluk ve hasatın elimizde kalması nedeniyle 60 tane ağacı kesip yerlerine dut diktik. bu dutlarada bayagı para verdik şimdi ileriye dönük 30 tane kayısımız kaldı, onlarında sonu diğerleri gibi olucak .. oyuzden bunların yerlerine kendi üretimim aşıladığım fidanları dikmeyi düşünüyorum. bakalım hayırlısı.. inşallaah güzel olucak..

bu arada yaklaşık 5-6 tane yeni diktiğimiz dutlar dışında dut ağacımız mevcut bahçemizde bu yıl bi çoguda yerde telef oldu toplayamadık. 200 kg kurutulmuş dutumuz oldu.. kilosunuda 5tl den verdik..

yine rabbim nasip ederse bu ağaçlarımız yetişirse söylenenlere göre bir ağaçtan kayıp verilmez ise bir yılda yetişmiş ağaçtan en az 50-100kg dut hasat ediliyormuş buda yaklaşık 70 ağactan hesaplanırsa 7 tona yakın kuru dut elde edilir buda yaklaşık 20 bin-30 bin tl arasında yıllık gelir verirmiş.. kayısıdan çok daha mantıklı :-)))

http://www.agaclar.net/forum/uyeleri...leri/25899.htm

Düzenleyen bebeto016 : 28-03-2014 saat 20:46
bebeto016 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön