O kadar çeşit çeşit acer palmatum tohumu aldım. Hatta bir çok ağaç tohumu aldım. Hemen hemen hepsi çıktı fakat acer palmatumda tüm denemelerim başarısız oldu. Zaten videoları izleyip buraya ekledikten sonra umudum kalmamıştı. Bunun en büyük sebebi tohumların o yılın mahsülü olmayışı. İnternetten sipariş verirken özellikle alacağınız tohumların o sezonun tohumu olduğuna dikkat edin. O yılın tohumu yazısını görmedikten sonra almayın. Şöyle çimlenen böyle çimlenen tohum yazısına aldanmayın. Arka sayfadaki videoda ki gibi kuru ve cansız tohumlar gelirse geri yollayın.
Acer palmatumlara en kolay sahip olma yolu fidesini almak. İnternetten satanlar var ama formlar bonsai için çok kötü. Eğer yolunuz Yalova'ya düşerse orada bir çok satan yer var. Ve istediğiniz gibi seçebilirsiniz. En büyük avantajıda 3-4 sene kazanıyorsunuz. Ben internetten fide siparişi vermiştim. Yaklaşık 3-4 yıllık falandır 80-100 cm kadar bir şeydi.Tanesi 10 TL gibi bir rakamdı. Nereden aldığımı hatırlıyamıyorum ama Yalovadan gelmişti. Gelen 4 -5 taneden sadece 1 tanesinin formu bonsai için güzeldi. İstanbula kargo ücretide 25-30 TL gibi bir şeydi.
Bir çok kişinin tohumları zamanından önce toprağa ekmek zorunda kalıdığını okudum. Tohumların zamanından önce çimlenmesini önlemek için tohumları buzdolabına kuru bir şekilde koyabilirsiniz. Veya kuru bir şekilde dışarıda (Balkonda) bekletin en iyisi. Tohumların etrafında ıslaklık ve nem olmayacağı için tohumlar çimlenmiyecektir. Mart sonu veya nisan başına 2-3 ay kala bu sefer ıslak bir ortam yaratarak tohumları buzdolabına koyabilirsiniz. Burada ıslak ortamdan nem alacağı için çimlenmeye başlıyacaktır. Bu şekilde tohumları erken dikmek zorunda kalmazsınız.
Yurtdışından taze acer palmatum tohumu getirme etkinliği yapılırsa değişik türleri getirebiliriz.Taze tohumları ve değişik türleri olan yabancı site isimlerini eklerseniz memnun olurum.
@anily Bence dışarı çıkarma zamanı gelmiş olabilir akçaağaçları. Benim Acerlerin hepsi yaprak ve yeni sürgünler verdi.
|