View Single Post
Eski 25-03-2014, 22:16   #4702
formullaone
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-12-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ncp1963 Mesajı Göster
karasal ve yüksek bölgelerde sanılan kadar erken uyanmamasının sebebi gece ısılarının henüz artmamış olmasıdır diye düşünüyorum.

benim bahçemde yerli cinsler bile uyanmadı henüz. ( geceleri hala soba yakıyoruz )

sorun edirne gibi iklim bölgelerinde olacak sanırım. chandler gibi soğuklama ihtiyacı az olan cinsler erken uyanır, fernor gibi soğuklama ihtiyacı uzun olan cinsler soğuklamayı tamamlamazsa sıkıntı olur.
Sayın ncp1963,bulunduğum bölgede 5 yaşına giren Chandler çeşitleri bu güne kadar soğuktan bir zarar görmedi. 3 Yaşında olan Fernor ağaçları da gayet sağlıklı durumda ve meyveleri de içini tam dolduruyor. Fernor çeşidi soğuklama ihtiyacını karşılamasa meyve içlerinde kararma olurdu ya da ağaçlar zayıf kalırdı diye düşünüyorum.

Bölgenizde henüz uyanma olmadığından bahsetmişsiniz. Bu şu an için çok güzel bir durum,ilkbahar geç donlarını atlatmış olursunuz,ama sonbahar erken donları için aynı şeyi söylemek biraz zor sanırım. Bu yüzden,karasal bölgeler için vejetasyon süresi chandlerdan 15 gün kısa olan fernor çeşidini tercih etmek daha doğru olacaktır.

Gerçi bu konularda net konuşmak için 3-5 yıl yetmez. En azından 10 yıl geçmeli ki,burada chandler ve fernor olur diyebilelim. Zaten bir bölge chandler için uygunsa,oraya fernor dikmeye gerek yoktur. Ancak,bizim gibi chandler çeşidinin yetişip yetişemeyeceğinden emin olamayanlar,her ihtimale karşı fernor da dikebiliyorlar. Mesela,ataman ceviz çiftliğinde olduğu gibi bir kısmı fernor olabiliyor.

formullaone Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön