View Single Post
Eski 24-03-2014, 15:36   #558
topraksiztoprak
Yeni Üye

topraksiztoprak's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2014
ben kendi yöntemimi yazayım, belki başka arkadaşların başka yöntemleride vardır;

küçük bir kutuya biraz toprak doldurun (dondurma kutusu vs. artık çimlendireçeğiniz bitki sayısına göre ayarlayın) . Ben genelde şu marketlerde satılan bitki topraklarında çimlendiriyorum, normal topraktada olur bence. Toprağı doldurduktan sonra çok sıkıştırmayın toprağı(hafif bastırmak yeterli olur), gevşek kalsın yani.

Tohumları bir birlerine çok yakın olmaacak şekilde toprağın üstüne dizin, ekmenize gerek yok toprağın üstüne atmanız yeterli.(domates biber vb. bitkilerin tohumları için geçerli bu).tohumlarıda yerleştirdikten sonra sulama işlemine geçebilirsiniz. sulamayı dökme şeklinde değilde fısfıs ile yapın(fısfıs yoksa bir su şişesinin kapağına delikler açarakta sulama yapabilirsiniz,ben bu şekilde yapıyorum genelde). İyice sulayın.(toprağı günde bir kontrol edin üstten kurumaya başalyınca tekrar sulayın)

Tüm bu işlemlerden sonra kutunun üstünü streç film ile kapatın.(streç yoksa bir poşet ilede öretbilirsiniz). Sterç filme biraz delik açın havalandırma için.

Ben bu şekilde yapıyorum yaklaşık 4-7 gün arasında çimlenme oluyor genelde. Çimlenme yokken güneş görmesi önemli değil , ama çimlendikten sonra güneş görsün bitkiler.

Çimlenen bitkiler biraz büyüdükten sonra kutudan söküp asıl yerlerine ekebilirsiniz. Sökerken dikkat edin kopmasın bitkiler. Bunun içinde bir kürdan vs. ile bitkinin biraz arkasına batırıp toprağı ittirerek bitkiyi çıkarabilirsiniz. (bu kısmı tam anlatamdım sanırım).

(Not: Oda sıcaklığı çimlenme için yeterli olacaktır.)

topraksiztoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön