24-03-2014, 14:09
|
#1370
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 17-03-2014
Şehir: ADANA
Mesajlar: 4
|
sayın çamtepe sıralamış olduğunuz konular ******* işin özünü oluşturmakta fakat bir kaç aydır formu satır satır incelememe rağmen herhangi bir arkadaşın pazarlama ve hasat konusunda ne şekilde bir yol izleyeceklerini çözemedim ben niğde ili bor ilçesi kemerhisar kasabasında almış olduğum 58 dönüm arazi üzerine bu işi yapmak istiyorum lakin en çok çekindiğim konulardan bir tanesi pazarlama ve bakım konusu adanada devlet memuru olarak çalıştığım için sanırım bahçeme bir aile bulmak zorundayım ve buda takdir edersiniz 5 yıllık süreçte maliyetleri baya bir şekilde arttıracak bahçe kurulumunda ise bir firma ile anlaşıp 5 yıllık profösyonel bir destek almak mantıklı geliyor ama bu kadar yatırımın sonucunda ucu açık bir pazarlama sıkıntısı olması beni korkutuyor
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Çamtepe
Bence 8x4 konusunda sayfa sayfa tartıştık, daha fazla tartışmaya gerek yok. Forumdaki bu başlık ve Ceviz başlığı okunabilir.
Tarım maalesef her alanda tek doğrusu olmayan bir uğraşıdır. Herkes yazıları buyursun okusun, aklına yatarsa 8x4 diksin, isteyen 8x6, isteyen 8x8 diksin, isteyen baklava diksin.. Önceki yazıları okumadan 8x4 mü dikeyim diye sorulunca ben de artık "yine mi ya?" diye düşünüyorum.
Niye sadece dikim aralığına bu kadar saplanıyoruz? Ceviz işine girmek isteyenlerin enine boyuna düşünecekleri ve tartışacakları şu konular olmalıdır:
- doğru yer (toprak, iklim, lojistik, iş gücü varlığı, işgücü kalitesi, makina parkı varlığı,...)
- doğru çeşit (ana çeşit, tozlayıcı, anaç)
- doğru tesis (tohumdan/tüplü/açık köklü, dikim aralığı, sulama yöntemi, toprak hazırlığı, ..)
- doğru bakım (gübreleme, ilaçlama, çapalama, budama, toprak işleme..)
- doğru su ile doğru miktarda sulama
- doğru hasat
- doğru pazarlama
Eğer bir yatırımcı işe başlamadan önce bunların tümü hakkında bir fikre sahip değilse "hadi bir başlayalım da gerisi gelir" diyorsa çöpe atacak çok parası var anlamına gelir..
|
|
|
|