Sevgili arkadaşlar gripten kırılırken arkadaşımız dere1974 budama yapıyorum deyince gribi miribi unuttum makası kapıp soluğu manyasta aldım rahatsızlığımdan dolayı her ne kadarda yardımcı olmasam da bahçeyi görmek küçük bir katkım olduysa da kendimi mutlu hissettim,
Uzaktan cumartesi pazarla olan bir Bahçe çok bile olmuş biz her gün içindeyken bile bu kadar yapamıyoruz, bakımları güzel, Toprak güzel, arazi koşullarından dolayı bir kaç yerde gelişim biraz yavaş,
Temelde budamalarda yapılan hatalar ileride bunları düzeltmek zor oluyor
Örneğin: alt kat olarak bazılarında 5-6 ana dal oluşu bir hata, işte bu gibi hataları zamanında yapılamamışsa ileride de bunları düzeltmek zor oluyor inanın insanın eli kesmeye gitmiyor, kesseniz bile belli bir kalınlığa gelmiş dalı kesmek ağaçtaki gelişim dengesini bozabiliyorsun, bundan dolayıdır ki, diyeceğim her şeyi temelde sıkı tutmak gerekiyor temeli hazırladın mı o temel doğrultusunda gitmek hem kolay hem en doğrusu.
Verime gelecek olursak beş yaş için dozlama eksikliği budama eksikliği olan bir bahçe için alınan ürün fena sayılmaz, şunu hiç unutmayalım her ne kadar beş yaşıdan sonra ürüne yatırılır dense de bundan çok bir ürün beklemek hata olur benim tespitlerim iyi bakımları yapılmış ağaçlar 6-7 yılından sonra ekonomik anlamda bir şeyler verebiliyor, bu yaşlarda meyva gözleri daha iyi oluşmaya başlıyor verim olarakta çok çok artıyor.
Alıntı:
Evet yanılmıyorsunuz 10X10 dikili. Sonradan sıra üstüne birer adet daha dikildi ileride 10X5 olacak. Çapraz ortalara dikseydim 7X7 şeklinde daha iyi olacaktı belki ama bu defa da traktörle yapılan işlerde bir miktar sıkıntı verecekti. Bu gün yeni bahçe yapsam 8X6 tercih ederim.
|
Aynı düşüncedeyim.
Arkadaşlar verime yatmış ceviz bahçeleri için kaolin olmazın olmazı diyebilirim Diğer yararlarını çok bilemem diğer ususlarda da fayda sağlar mutlaka ama her geçen gün havaların ısının yükselmesi cevizde güneş yanığına mükemmel etkisi var ürün kayıplarına ürün değerine katkısı çok büyük unutmayın, kullanmanızı mutlaka tavsiye ederim.
Haa bu arada güzel bir şeylerde yazmak isterim.
Sayın derenin üç kilogram aldım demesine bakmayın (ceviz soyma makinasını aldığına göre) bu yıl baya bir ürün beklentisi var bilesiniz. Benim tahminim ağaç başı 10-15 kg aşağı kalmaz. Lilium Demişti dersiniz.
Ama demek yetmiyor bakımlarını da ihmal etmemek şartıyla.