View Single Post
Eski 24-03-2014, 09:29   #3396
Orhan Özbilgiç
Ağaç Dostu

Orhan Özbilgiç's Avatar

Giriş Tarihi: 12-04-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı Mesajı Göster
Bahçeler canlanıyor ne güzel, kırağı düşmüş halleri daha bir güzel göründü gözüme Orhan bey, dilerim bitkileriniz zarar görmez.

Solanum Pseudocapsicum un ne güzel meyveleri varmış, yeniyor mu?

Pentas konusunu ne yaptınız, gerberaları es geçmeyin, benim bahçemde kışı atlattılar biliyorsunuz, sizin nemli havanızı daha çok seveceklerdir.
Fazla boylanmadıkları için uğraştırmıyorlar hiç, sürekli de açıyorlar, yaz sonuna kadar.

Bu sene benim hevesim yok pek, nedendir bilmiyorum, yoruldum artık sanırım.
Hatta ciddi ciddi yaylayı satmayı bile düşünmüyor değilim, bir başıma zor oluyor başa çıkmak.
Bir de bağlayıcılığı var tabii, yaz boyu kıpırdayamıyorum hiç bir yere.
Ama o Clematisler var ya, onlara kıyamıyorum işte.
Kivi çok gölge yapıyordu son yıllarda, Clematislerin gelişimlerini etkilemişti, kivileri kestim
Biliyorum, "aaa..." diyeceksiniz, şimdiye kadar bol bol tükettiğim kivilere ani bir allerji gelişti, yarım kivi yesem hastanelik oluyorum artık.

Güzel bahçenizde size kolaylıklar ve bereketli bir sezon diliyorum.
Hanımefendiye ve size selam ve sevgilerimle.
Merhaba Adalet Hanım;
Üzerine kırağı düşen çalılar, kışa çok dayanıklı türler. 6-7. zonlarda bile sağ kalabiliyorlar. Bu nedenle sorun olmuyor.

Solanum Pseudocapsicum'un meyveleri maalesef zehirli.

Gerberalar da, sizin öneriniz veya sizde var olduğunu okudum. O nedenle aldım. Nitekim araştırınca da -7 derecelere bile dayandığını öğrendim. Sağolun.

Pentaslar henüz piyasaya gelmediler. Gelirlerse onlardan da alacağım. Ocak ayında bir tanecik bulup götürmüştüm. Kıştan koruma amaçlı, alt kata koyduğum saksılı bitkilerin yanına koydum. Ben orada iken dışarıda -5 dereceleri gördüm. Ama içeride onlara bir şey olmadı.
Geçen günlerde 11 litrelik 8 tane file saksı aldım. Onlardan bir kaçını Pentaslar için kullanacağım. Kasım sonunda topraktan çıkarıp öylece, 12-13 litrelik normal saksıların içine oturtacak, iç içe olacak bu saksıların arasına, yalıtım malzemesi koyacağım. Nisanda fileli saksısıyla çıkarıp, yine öylece bahçedeki yerlerine gömmeyi düşünüyorum. Sanırım sıkıntı olmayacak.

Sizin durumunuzu, eşimle birlikte objektif olmaya çalışarak değerlendirdik. Çok haklısınız. Gerçekten zor bir karar verme aşamasındasınız. İnanın zaman zaman bende git-gel lerden tırsıyorum. Birkaç yıl önceki heyecanım yok! Bakalım biz ne zaman pes edeceğiz? Bizim tek şansımız, bahçede genellikle, ağaç ve çalı grubu bitkilerin ağırlıklı olması. Sanırım bir süre sonra, diğer tüm bakım gerektiren saksılarla vedalaşacak, sonra da sebze üretme işinden vazgeçeceğiz.

En sonunda da; Cahit Sıtkı Tarancı'nın şu şiirinde vurguladığı gibi, anahtarı Tanrı'ya bırakıp gideceğiz.

SANATKARIN ÖLÜMÜ

Gitti gelmez bahar yeli;
Şarkılar yarıda kaldı.
Bütün bahçeler kilitli;
Anahtar Tanrı'da kaldı.

Geldi çattı en son ölmek.
Ne bir yemiş, ne bir çiçek;
Yanıyor güneşte petek;
Bütün bal arıda kaldı.

Cahit Sıtkı Tarancı

Selam ve sevgilerimizle...

Orhan Özbilgiç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön