Çok güzel bir örnek oldu bu.
Gerçekten hoş, çoğumuzun sahip olmayı isteyeceği türden bir çalışma.
Ben şahsen, bu kadar vurgulu çıplak kök (neagari) sevmiyorum, bu kadarı yapay geliyor. Doğada çok da fazla örnek bulunmuyor bu kadar bariz çıplak köklü ağaçlara. Halbuki uygun bir kayaya sarılmış olsaydı o kökler, çok daha güzel olurdu bana göre.
Eğer kaya olmayacaksa sanırım şunu tercih ederdim
1 neagari nashville-bonsai-society-regional-show..jpg
Tabii bu kişisel tercihtir, zevke göre değişebilir.
Kurallara göre sorgulayacak olursak, Sn. sagol'un da belirttiği gibi 2 ve 3. dalların aynı hizadan çıkıyor olmaları ve orada yarattıkları ters koniklik, zirvenin izleyenden uzaklaşıyor gibi bir görüntü vermesi, bir de ağacın genel dengesindeki bir kayma gözüme çarpıyor.
Bu denge mevzusu bu ağaç için biraz göreceli, çünkü ağaç sert doğal afetler sonucu zor durumda kalmış, fakat yaşama tutunmayı bir şekilde başarmış bir görüntü sergiliyor. Bu nedenle belki gözardı edilebilir bir durum. "Böyle olmayı o da istemezdi ama mecbur kaldı" gibi bir durum söz konusu.
Fakat daha dengeli bir kompozisyon için, ya en alttaki sola yönelmiş baskın görünümlü ilk dal sağa konumlanmalı, ya da ağacın zirvesi o dalla aynı yöne, sola doğru yönelerek son bulmalıydı. Böylece ağacın hakim "hareket yönü" belli olur, agaç daha dengeli bir duruş sergilerdi.