View Single Post
Eski 20-03-2014, 18:24   #51
desingby
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 24-02-2014
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi s.serdar Mesajı Göster
Sayın SAHİRE.

Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın / Türkiye ve Dünyada Gündem / Köylünün yoksullaşması başlığı altında bilgi ve fikir paylaşımında bulunurken;

40-50 dönüm tarlası olanın salt kendisi için traktör ve ekipmanı edinmesi yolunda hiç de ekonomik olmayan davranışlarınını gündeme getirmişken, sizin 10 dönüm ve çok sınırlı uygulama için traktör edinmeyi düşünmenizi oldukça dikkate değer gördüm.

40 yıllık bir makinaya değil 10.000.- TL, 1.000.- TL vermenizin sizin açınızdan o makinanın kullanım, bakım, onarım, muhafaza vs. masrafları yönünden hiç ekonomik olmadığını düşünüyorum.

Eğer böyle olsaydı her çiftçi kendine bir baraj kurup suyunu ve elektiriğini, rafineri kurup mazotunu, ilaç, gübre ve tohumluk tesisleri oluşturup girdi maliyetlerini azaltabilirdi diye düşünüyorum. Bilmiyorum çok mu abarttım bu örnekleri.

Saygılarımla.
sayın s.serdar bahsettiğiniz şekilde olmuyor işler bende önceleri sizin gibi düşünüyordum lakin sonradan baktımki zarardayım 40 dekar zeytin bahcem var gecen sene 1 dekar çifti 30 tl idi buralarda 30x40=1200, 1 kat çapa **** kaz ayağı çekmek 20 tl 40x20=800 tl 1 kat çapa ve sürmenin maaliyeti 2 bin tl senede bunu 2 defa yaptığımızı düşünürsek 4 bin tl daha extraları hesaba katmıyorum ben bir motor tamircisi arkadaşımın ısrarlarına dayanamayarak 4 sene öncesi international 444 aldım 4 bin tl ye 1,250 tlyede buna çapa + pulluk aldım yine usta arkadaşımın yardımıyla, toplamda maaliyeti bana 5,250 tl oldu aldığımdan beri frenleri değiştirdim 300 tl akü değişti 150 tl yani şu ana kadar ortalama maaliyeti 6 bin tl oldu toplam ben bu makinayı 4 senedir kullanıyorum ve her sene tarlalarımı 1 kat sürüp 3-4 kat çapa çekiyorum geçen sene bin liralık mazot harcamışım bunu bin liranın içinde hasat zamanı kullanmamda dahil komşuların ufak tefek işlerinde yardımcı olmam ve gübre çekmemde dahil olaya bu cihetten bakınca aslında hiçte bahsettiğiniz gibi olmadığını yaşayarak öğrendim

desingby Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön