View Single Post
Eski 18-03-2014, 00:36   #414
cetine
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-06-2009
Şehir: Edirne-İstanbul
Mesajlar: 102
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium Mesajı Göster
Bu tabaka ve kil kireç ağaçın besin ve demir alımını engelleyip iletişim damarlarını tıkıyor, ayrıca alttaki kayaya benzettiğin tabaka kış sularını daha derinlere geçirmeyerek kış sularının kök bölgesinde durmasını sağlayıp kılcal köklerin çürümesi doğal olarakta kök kanserine dönüşmesine neden oluyor, bu tür topraklarda ceviz yetiştiriciliği yapılmamasını öneriyorum, bir çok kişi toprak ıslağı çalışması yaparak yapabileceğini ya da yapılabileceği öneriyorlar toprak ıslağı yaparak 4-5 sene oluyormuş gibi olacak gibi görünse de ileri ki yıllarda yapmış olduğun toprak ıslah çalışması bittikten sonra ağaçların kuruduğunu göreceksin tüm emeklerin harcadığın para heba olacak, ceviz yetiştiriciliği yapacak arkadaşlar hele büyük kapama bahçe kuracak arkadaşlar toprağını çok iyi etüt ettirsinler ceviz her ne kadar toprak seçici değilse de ekonomik anlamda gelir bekleyenler kil, kist, taban, zayıf, taban suyu yüksek topraklara bahçe kurmamalarını öneririm.
Aynen söylediğiniz gibi. Kışın ve ilkbaharda özellikle tam bu zamanalarda suyun etkisi daha iyi görülüyor. Taban suyunun yüzeyden hissedilmediği yerlerdeyse, fidan çok iyi gelişse de 4-5 yaşlarında birden bu hastalık ortaya çıkabiliyor.
Geçen sene kuruyan fidanların çukurlarını kepçe ile 1,5 m derinliğinde geniş çukurlar açarak, %30 iyi yanmış koyun gübresiyle yüzey toprağı karıştırarak hazırlamıştım. Tarım kireci de uygulamayı düşündüm ancak kökler gelişince ağaç 2 farklı ph da toprakla temas sağlayıp iyice şaşırırsa diye vazgeçtim. Lilium'un söylediği gibi kökler bu çukurun dışında uzanınca yine o taban suyu boğacak ağaçları büyük ihtimalle.

Bu konuda yaptığım yüzeysel araştırmada erik ağaçlarının saçak kök yapısı ve anaçlarının dayanıklılığı yönünden, taban suyundan daha az etkilendiği gibi bilgilere ulaştım. Deneme olarak bir miktar can-papaz erik fidanı diktim bu sene.
Bu tür topraklarda, Edirne kuzey ormanlık bölgede, ph6 civarı, killi, kistik, taban suyu sorunlu toprağı için ağaç önerisi olan arkadaşların fikirlerini beklerim. Taban suyu sayın Lilium'un da bahsettiği gibi kış ve erken ilkbaharda oluyor. Yağışlar bitince tamamen kuruyor toprak.

cetine Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön