Merhabalar arkadaşlar.
Ben de sonunda solucan gübresi için kendi kulemi yaptım. Garajdaki yerine yerleştirdim.
Kısaca anlatıyım.
Kulemin tabanına yani birinci kata yaklaşık 2 mm lik delikler açtım yine aynı kutunun yan duvarlarına, tabandan 1 2 -cm seviyede tüm etrefına tek sıra olarak yine 2 mm lik delikler açtım.
Tabanına oluklu mukavva yerleştirdim.Üzerine yumurta kolisi parçaları, şerit gazete kağıdı, kağıt kırpma makinesi artıkları koydum. O nun üzerine evsel atıkları rondo ile parçaladım salata yaptım

.
Yeşil malzeme biraz fazla olmuş gibime geldi.(Biraz ince talaş, kuru yaprak parçaları ve çok az da iyi yanmış keçi gübresi koymayı düşünüyorum.) Üzerine yine yumurta kolisi parçaları koydum.En üst kısma da bütün gazeteyi ıslatıp kapattım.
İki, üç ve dördüncü katların tabanlarına 6 mm lik matkapla delikler açtım. En üst kapağa da aynı şekilde delikler açtım. Birinci katın altına da tahliye edilen su için dördüncü kattaki kabın aynısından koydum.
Şu an küçük bir eksiğim var. Solucanım yok

Havalar düzelsin bulurum arka bahçemden. Toprak solucanı ile sistemi test edip 100 tane kadar kırmızı solucan temin etmeyi düşünüyorum. Bunları çoğaltıp meyve bahçemde yapacağım daha büyük bir sisteme ilave etmeyi planlıyorum.
Size danışmak istediğin bir iki konu var.
# Acaba bütün katların kenarlarına havalandırma için delikler açmam gerekir mi?
# Kutularım şeffaf plastik olduğu için kuleye üsten koli geçirip karanlık ortam oluştursam daha mı iyi olur. Gerçi garajda duruyor ve biraz karanlık sayılır.
#Keçi gübresi veya sığır gübresi kullanmak farkeder mi? İlk başta biraz gübre kullanıp bir miktar kompost oluştuktan sonra hayvan gübresi kullanmayı düşünmüyorum.
#Sisteme toprak ilave etmek gerekir mi?