Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sakdag
Benim amaryllisim de kışı açık balkonda geçirmesine rağmen bir türlü yapraklarını kurutup dinlenme moduna geçmedi bu kışta. Saksı değişimi için hep bekledim uyumasını ama en sonunda geçen hafta saksı değişimi yaptım. Kökler devasa olmuştu. Geçen bahar açmıştı bakalım bu bahar ne olacak?
|
JAHNSONİ VE VİTTATUM
Hemen hemen tüm amaryllisseverlerde bulunan iki tür. Ülkemizde de çok yaygındır. Daha önce sitede de satılıyordu.
JAHNSONİ
Şimdiye kadar üretilen ilk hibrid amaryllis olarak düşünülmektedir. 1799-1810 arası İngiltere’ de bir saatçı olan Arthur Johnson tarafından belkide bilinçsizce üretilmiştir. Jahnsoni; reginae ve vittatum melezidir. Daha sonra ABD’ de çoğaltılarak yaygınlaşmıştır. En dayanıklı amaryllislerden biridir. Yarı yaprak dökmeyen bir türdür. İklimi ılıman bölgelerde hiç yaprak dökmeyebilir.
VİTTATUM
Yabani form amaryllistir. Anavatanı; tam net olmamakla birlikte Peru’ dur. Melez oluşturmak için ebeveyn olarak en çok kullanılan bir türdür. Dayanıklı bir amarylistir.
Her iki rengi uzun süredir yetiştirmekteyim. -10 dereceye kadar toleranslıdırlar. Her iki renkte kolay kolay yaprak dökmüyor. Bursa’ da lodos olmasa belki de dökmeyecekler. Onun için yaprak dökmüyor diye üzülmeyin. Ağustos sonu gibi suyunu kesin. Saksı değişiminde köklerini 10 cm’ ye kadar budayabilirsiniz.
1. Jahnsoni
2. Vittatum