Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pria
Sayın musk,
Bu yıl ilk defa bu zor bitkiyi site bahçemize diktim..
Sizin yol gösterici mesajlarınızı ilgiyle okuyorum..Sağolun..
Minik sorularıma yanıt verirseniz sevinirim:
Günde 2-3 saat güneş alan, havadar, esintili bir yerde çiçeklenme ve yetişme şansı var mı acaba bu güzelin ?
İstanbul için bahçe koşullarında büyütülmesi daha mı doğrudur ?
Kaynağını hatırlamadığım bir yazıda, gardenyalar için denizyosunu kullanımı öneriliyordu..Bitkilerin özellikle kılcal kök sistemini geliştirip koruyan ve gardenya için gerekli demiri de içeren ithal denizyosununu hiç kullandınız mı ?
Yanıtlarıızdan cesaret alırsam birkaç gardenya daha almaya niyetim var da ..
|
Merhaba Sayın Pria,
Önceki mesajlarımda da belirttiğim gibi bu bitkiyle ilgili deneyimim sadece 1.5 yıl öncesine dayanıyor. Yapı marketten aldığım ve dayanacağına pek de ihtimal vermediğim bu gardenia ilk 3-4 aydan sonra çok güzel bir gelişme gösterdi. Ben doğuya bakan bir cam içinde yetiştiriyorum. Camın, binanın 4 metre ilerisinde de baska bir bina var. Yani hemen hemen sabah yarım saat 1 saat gibi kenardan köşeden direct güneş alıyor oda yazın. Ancak ortamı aydınlık. Bunun dışında 2-3 günde bir sulama akla estikçe de vitamin limon tuzu ve demir sulfat muamelesi yapılıyor. Başka özel bir şey yapmıyorum.
Bu kış sadece iki ay gibi dinleme dönemini saymazsam sürekli bir gelişme gösteriyor. O kadar ki sık sık budadım ve çok çelik aldım hatta çeliğin biri de şu an çiçekte.
Artık şansıma mı bilmiyorum zor olduğunu düşündüğüm bu bitki kapalı mekanda çok kolay büyüyor ve güzel çiçekleniyor.
Dış ortamda hiç bakmadım. Ama aldığım çeliklerden bir ikisini bu yaz bahçeme çıkaracağım ve gözleyeceğim.
Denizyosununu da hiç denemişliğim yok maalesef.
Bence bu sene aldığınızı bir deneyin duruma göre diğerlerine karar verirsiniz.