Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kale05
arkadaşlar bu cevabınızdan sonra kendime geçmiş olsun dedim ve bir bardak soğuk su içtim.Şimdi yeni fidan mı alayım yoksa ağaçları aşılamak için bekleyim mi? Ne yapayım? Birde bu fidanlar dıştan belli olmazmı hani yapraklarından,sürgünden..
|
Fidanları aldığınız fidancı ile önce görüşmeniz daha iyi olur. Yeni fidan yerine aşı yapmanızı öneririm. Nedeni ise, kök gelişimi ve gövde yapısı olduğu için fidan hızla büyür ve yeni fidana göre en az bir yıldan fazla kazancınız olur.Bu ay sonuna doğru kalem aşısı yapabilirsiniz, dilçikli (ingiliz aşısı) olanı öneririm, gövdeler kalın ise kabuk altıda yapılabilir ve tutmayanlara haziran sonuna doğru göz aşısı yaparsınız.
Fidanların cinsi dıştan görünümü ile çok zor anlaşılır_ki bu konuda iyi uzman belki cinslerini tahmin edebilir. Meyvesi dışında, gözlerin uyanma ve bilhassa çiçeklenme dönemindeki gözlemlerle fidan cinsi anlaşılabilir.
Örnek vereyim. Geçen sene benim chandler cinsi fidanlar 28 nisan- 8 mayıs arasında dişi çiçek açtı. Literatürde, bahçemin bulunduğu bölgenin iklim koşullarına göre bu dönemde çiçeklenmesi gerekiyor diye okudum.
Kolay gelsin.