Burada bir takım tarifler var ama bence anlatılanlar çok tehlikeli (sağlık açısından).
Ben de sabun yaptım ve yapmaya devam edeceğim, elimdeki formüller sadece sodyum hidroksit ve yağlar kullanılarak yapılan soğuk işlem doğal (sn. dryad'ın kullandığı "geleneksel" ifadesi daha doğru aslında,çünkü sabun sonuçta kimyasal bir ürün) sabun yapımına ait.
Ancak sorun şu ki, sabun yapımında öyle zeytinyağlı enginar tarifi gibi 3 ölçek şundan, 2 ölçek bundan şeklinde hammadde kullanılamaz. Cilde zarar vermeyecek, ph düzeyi dengeli ve içeriğindeki yağların özelliklerini kaybetmeyecek sabun yapımı için çok hassas ölçümlemek gerekiyor.
Şöyle söyleyeyim,ben satıcı değilim,kendime ve yakın çevreme yetecek kadar,2-3 kilo sabun yapıyorum ve bu miktar için malzemeleri gramın onda biri hassasiyetinde tartı ile ölçmek gerekiyor.
Yani ölçekle, kaşıkla falan olacak iş değil, öyle yapacaksanız marketten fabrika sabunu alın daha iyi, içinde bir sürü kimyasal var ama hiç olmazsa herşey olması gerektiği kadar konulmuştur.
|