View Single Post
Eski 09-03-2014, 22:04   #101
gökhan07
Ağaç Dostu
 
gökhan07's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-05-2010
Şehir: TOKAT
Mesajlar: 606
Selamlar,
Çeşit değiştirme aşılarında bir çok yöntem ve şekil denedim.
Edindiğim tecrübelere göre yaşadıklarımı sizinle paylaşmak istedim.
İlk önce acı suyun akması için ağaçların daha önceden kesilmesi gerekiyor.
Kesinlikle aşı yerine macun vs sürülmesi gerekiyor (acı su için tahliye yeri kalması şartı ile, yanlış yönlendirmek istemem ama ben aşı yerine macununu çok az kullanıyorum)
Aşı yerini mutlaka ve mutlaka toprak içerisine almak gerekiyor.
Toprak koymadan, sadece macunlayıp ya da sutut sürüp kapatmak mümkün ama tutma başarısı oldukça düşük. Ayrıca böyle yaptığım aşılarda aşıların dikey büyümediğini sanki pendula (yatay-sarkık) formda olduğunu gördüm.

Yapılan çeşit değiştirme aşılarında aşı yeri bantla ya da streç film ile sarılıyor ve aşı macunu aşının her yerini kapatacak şekilde uygulanıyor. (Hava almaması için) ve etrafi naylon poşet ile sarılıp içerisi toprak dolduruluyor.
Bence sarılan bant aşı noktasını sıkıyor ve bazende bütün bu işlemler (aşı macunu,streç film) acı su tahliyesini engelliyor. Ayrıca şeffaf naylon poşet içerisinde olan toprak (Sera etkisi) güneşi daha çok aldığı için aşı yerini yazın çok sıcak, kışın ise aşı noktasını soğuk tutuyor.

Bu sene yapacağım çeşit değiştirme aşılarında naylon torba ve aşı macunu kullanmadan yapmayı planlıyorum. (toprak mutlaka olacak )

Uzun süre bu konu üzerinde düşündüm ve bu sene uygulamaya karar verdim.
Gelişmeleri buradan sizlerle paylaşacağım.
(Çeşit değiştirme aşılarını anaçtan 1 mt. aşağıdan yapmayı planlıyorum, 1 mt altından yapılan aşılarda tutma oranı düşük olsa da,(acı su çok daha fazla geliyor) bence doğru olan aşılama mesafesi 1mt altından yapılandır. (ağacın tacını daha düzgün ve daha rahat oluşturabilmek için, çok yüksekte olmaması için)
Not: Yaptığım aşılarda en fazla tutma yüzdesi gösteren aşı çeşidi çivili kabuk aşısıdır.
Saygılarımla.

gökhan07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön