View Single Post
Eski 08-03-2014, 18:59   #1572
mss2013
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 23-06-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sar-dunya Mesajı Göster
Nemli durması normal ancak sürekli ıslak (böyle üstü sulu sulu) durması iyi birşey değil. Daha önce şöyle birşey bulup yazmıştım, büyük ve küçük saksılarda iyi çalışan bir kural.

Eğer bitkiyi hiç kımıldatmıyorsanız problem olmayabilir ama sularken incelerken mutlaka sarsılıyordur, bu durumlarda hareket etmeyeceği kadar sabitleyebilirsiniz.

Gördüğüm kadarıyla bol ışık alan bitkilerde yapraklar biraz daha açık renkli ve yaprak kenarlarında kırmızı noktacıklı oluyor. Bu arada, renklenme cinsiyle de ilgili olabilir (her bitki farklı tona kızarıyor).

Doğrudan gözlemleme şansı olan siz saksı değiştirme konusunda daha sağlıklı karar verebilirsiniz ama naçizane görüşüm kök büyümesi yoksa saksı boyunun büyümesi ek bir fayda sağlamayacaktır. Bence biraz daha bekleyebilirsiniz.

Bu arada, yakın zamandan kendi benzer deneyimimi anlatayım: Aralık sonunda sphagnumda büyütülmüş bir mini phalaenopsis almıştım (önceki ikisi sizlere ömür). Az bir miktar kökünü kaybetti, mangal kömürü parçaları ve hazır orkide toprağı karışımına diktim. Benim saksım da plastik bardaktan.

Oldukça iyi güneş alıyor, kurudukça iyi su ile sulanıyor. Büyümeye devam etmeye karar vermesi tam iki ay aldı, daha bu hafta yeşil kök uçları görebildim. Herşey iyi giderse öldürmeden açtırabildiğim ilk mini phalaenopsis olacak.
Merhabalar Sar-Dunya;

ustu sulu sulu değil hatta üstteki kabuklar kuru oluyor fakat içlerini açtıkça nemli veyaıslakımsı nemli durduğunu gözlemliyorum su damlamıyor ******...

sizin önceki cevabınızı okuyunca bitkinin üzerine torflu toprak (bitkiler için olan hazır torflu topraklardan) ekledim ve birazda bastırarak (köklerini içten kırmamaya dikkat ederek) sıkıştırdım biraz daha üste torflu toprak ekledim.. hem bekli nem tutmayada yardımcı olur diye düşündüm... zaten su verdikçe ince taneli topraklar akıp gidiyor.. Bunun bir kötü yanı olur mu geri almalımıyım toprakları?

o halde biraz daha kalsın bu saksıda.. çünkü daha saksı çeperlerine **** bitkinin üstünden herhangi bir kök oluşumu dahi olmadı..
benimde aynı sizin hikayenizdeki gibi bu orkidem.. Annesinden ayırdığım ilk orkidem.. benimkinden sonra tam 3 tane daha yavru verdi ve isteyenler oldu ayırdıkça onlara veridm..

mss2013 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön