Seramızın Elekronik donanımına ağırlık vermeye başladık. Bilgisayardan bağımsız olarak sulamanın belirli saatlerde yapılması, ne kadar yapılması, saat kaçta başlayıp, saat kaçtan sonra sulamayı bitirmesi ve ısı nem kontrolü gibi işleri bizim yerimize yapacak bir devre.
Mesleğim olan yazılım ve elekronikle hobi düzeyinde ilgilenmenin nimetleri olarak el attık bu işe de. Isı kontrolü içinde seranın hem içi, hemde yakında yapacağımız EC metre için suyun ısısını kontrol eden bir sistem olması ge
rekiyordu. Su geçirmez ısı ölçerler biraz pahalı olduğu için, 2,5 tl olan LM-35 kullandık. Tabi bir miktar işlemlerden geçirerek.
Su geçirmemesi ve aynı zamanda tuz oranı yüksek su içerisinde çalışabilmesi gerekliydi. Biz de bunu elimizde bulunan bir stero jakı parçalayarak, LM 35'e koruma metal kılıfı yaptık. Değişik bir tutkalla da izolasyonunu yaptık. Tutkalı eniştemden aldım. Tesadüf gördüm. Sürüyorsunuz, spreyi var sıkıyorsunuz, birkaç saniye içerisinde kemik gibi.
LM 35'in uçlarını
10 metre Cat 5 kabloya bağladık. Zira benim sera evin damında biliyorsunuz. Ama aşağıdan da bilgileri görmek istiyorum. O yüzden devre aşağıda benim odada çalışıyor, bilgiler seradan yukarıdan geliyor.
10 metre uzun bir metraj gibi görünse de LM 35'in kitapçığında belirtiler
75 ohm diren ve 1 mikrofarad kondansatör ilavesiyle, en küçük bir sapma bile olmadığını bizzat test etmiş bulunuyorum. Keşke 20 metre de deneyip sonucu buraya yazabilseydim.
İşlemci olarak,
16F877 A serisini kullandım.
Fiyatı 7,5 TL. Hafızası oldukça büyük (yeterli),
10 kanal dijital/Analog çevirici içerisinde hazır bulunuyor ve
seri haberleşme imkanı var. Daha ne istenebilir ki
Analog girişlerini EC metre okumada da kullanacağız. Aslında LM 35'i okumasından hiç bir farkı yok. Nem sensörümüz gelince de nem kodlarını da yazacağız.
Seri haberleşme bölümüyle de, entegreden gelen bilgileri, bilgisayar aracılığıyla hazırladığımız veri tabanına bilgiler istediğimiz aralıkta kayıt yapacaklar.
Bu entegrede oldukça fazla çıkış portu da bulunuyor. Ben şu anda üç portu kullanıyorum.
Sulama için, hava motoru için ve vantilatör için. Isı belirli miktarı geçince çalışacak.
Aslında kodlamayı
Pic Basic Proda basic dilinde yazıyordum. Eskiden bir tek o vardı. Sevgili
Osman Varol devreye girince, kodlamayı
CCS de yazdım. Kendisine de yardımları için teşekkür ediyorum. Gecenin 11 inde telefonla program Idesini çalıştırmama yardımcı oldu.