Hata 4;
Kelebek istilası;
Ağustos başlarında, sera dışında ki toprak doldurulmuş straforlara ektiğim bitkilerin içinde büyük bir faaliyet başladı. Hangi bitkiye su ihtiyacı için hortumla su tutsam oradan en az 10-15 kelebek fırlamakta, oradan kaçan kelebek hemen ilerde ki bitkiye giderek o kısımda saklanmaya çalıştığını ve tam bir kelebek istilasına maruz kaldığımı anladım.
Bu sadece benim bulunduğum alanla sınırlı değildi, tüm çevre ayni şekilde idi. Sanıyorum Karadeniz'i geçen göçmen kelebeklerdi bunlar. Boyları 1-1,5 cm beyaza yakın grimtrak renkleriyle aklınıza gelen her bitki,ot,ağaç v.s. istila etmişlerdi.
Bu kelebekler tahminim 8-10 gün içinde kayboldular. İlk defa karşılaştığım bu olayın çabuk bitmesine sevinmiştim.
Ama; tahminen 10-15 gün sonra işin zararı ortaya çıktı. Perlitli ortamda dışarıdaki kanallar içindeki biberlerimin yeni döllenip büyümeye başlayan biberlerim; sapa yakın etli kısmında, sararma, morarma neticesinde, gelişmeyip yere düştüklerini veya küçük kaldıklarını fark ettim.
Netice; çiftleşen kelebekler, o evrede çiçeklenen biberlerin, çiçeklerinin içine yumurtalarını bırakmak suretiyle, soylarını sürdürecek döngüyü devam ettirmiş oldular.
O dönemde çiçeklenip, meyveye dönüşen biberlerin içinde tırtıllar gelişip, biberleri bir yerden delerek çıkmaya başladılar. Kelebeklerin böyle bir olaya sebebiyet vereceği konusunda tecrübeye sahip olmadığım için, o evre biberleri kaybettim.
Bu kelebeklerin çiftleşme süresini takip eden günler içinde, biberlere yapabileceğim ilaçlama ile bunlardan kurtulabilirdim. Konuya yabancı ve tecrübesiz olmam buna sebebiyet vermiştir. Ancak tek tek imha ettiğim hastalıklı biberlerden sonra , biberlerim çok sağlıklı bir şekilde geliştiler. Sera dışında olmasına rağmen başkaca hiç bir hastalığa maruz kalmadılar.
|