Eveeet....çilekler sorunsuz büyüyorlar. Şimdi gelelim niyesine...Sera bekcisi ve birçok insanı ve beni de topraksız tarıma bulaştıran Kudret Tezel abi sayesinde. Sera bekcisi tanktakı sıvının o andaki sıcaklığı ne olursa olsun gerçek EC değerini ölçüyor ve ona göre hava pompasını çalıştırıp A-B stok bidonlarından tanka besin eriyiği atıyor. Zamanlayıcılar vasıtasıyla günde kaç kez ve ne sürede sulama yapılacağı ayarlanabiliyor ve hiç şaşmadan o saatlerde sulama yapıyor. Bende 07:00, 12:00 ve 16: 00 da herbirinde 4 dakikalık sulama yapılıyor. Sulamalardan sonra drenaj suyunun geri dönüşü bekleniyor, ben 2 saat bekliyorum ve hala depoda su seviyesi eksikse (fotosel şamandırası var sera bekcisinin) otomatik olarak taze su deposundan yeterli seviyeye kadar su takviyesi ile tanktaki su seviyesi tamamlanıyor. Her an EC ölçüldüğü için taze su alınca EC düştüğünden bunu ayarladığım seviyeye getirmek için bekçi tekrar hava pompasını çalıştırıp EC yi ayarlanan seviyeye getiriyor. Daha ne yapsın bu bekci, elinde sopası yokki mantarı,zararlıyı kovalasın. Çok mu reklam oldu ne ? ama olursa olsun çünkü hak ediyor gerçekten. 26 gün zorunlu bir ayrılış oldu seradan hemde hiçbir önlem alamadan, 26 gün sonra geldiğimde en ufak bir sorun yoktu ve devam eden sayfalarda göreceğiniz fotograflarda olduğu gibi güzel bir manzara bekliyordu beni. Teknik konularda Kudret Tezel abi müthiş, karadenizlilik var birtarafında. Bir problem olduğunda ne yapıp edip bir çaresini buluyor. Zaten onun çalışmalarını gördükten sonra bana bir gaz geldi dedim ki kendi kendime "işte bir mühendis böyle olmalı, yapacağım dedimi yapmalı" gerçi bende 30 yıl telekom sektöründe hep problem çözdüm ama benim işim bilgisayarlarlandı. Kudret abi ise fiziksel olarak herşeyi düşünüp yapıyor. "Besin eriyiği bidonları ağzı iyi kapatılmazsa hava kaçırır ve tanka eriyik atmayabilir" dedim, oturdu 1,5 günde silikondan tıpa yaptı ki hava kaçırması mümkün değil artık. Sıkılmadan çözüm üretiyor.
Kudret abinin çok yardımları olduğu gibi ilerideki sayfalarda anlatacağım, başım sıkıştığında sorular sorduğum ve hiç gücenmeden cevap veren değerli dostlardan da bahsedeceğim.