Merhabalar,
uzunca bıir süredir orkidelerimle sorun yaşıyorum. Forumu sık sık okudum, yabancı blog ve vıdeolardan faydalanmaya çalıştım ancak yeterli olamıyorum çiçeklerim için. 2013 haziranında 5 tane phal. aldım ikea'dan. Her şey gayet iyiydi ta ki ben 5 ay sonra Türkiye'ye gidene kadar. Iki ay bitkilerim bakımsız kaldı ancak döndüğümde hala yeşillerdi. Buarada orkide gübresi de almiştim ve tatil öncesinde birkaç defa talimatlara uygun şekilde kullanmıştım. Dönüşte de bakımsız kaldıklarını düşünerek biraz sıkça uyguladım sanırım. Çiçeklerim yeni çiçek açmaya başlamışlardı ve çok ilginç bir şekilde beşi de hızla kurudular. Ben de okuduklarım doğrultusunda kökten budadım. Bir tanesi giderek kötüleşiyordu. Koklerinin hepsini kesmek zorunda kaldim. Bir cam kavanoza yerleştirdim ve deiçerisine kök kısmına değmeyecek şekilde su koydum ve temiz bir şeffaf çöp poşetiyle sardım. Ancak bu daha da kötü sonuç verdi. Yapraklar iyice yumuşadı ben de eski kabına geri yerleştirdim köksüz bir şekilde. Yaklaşık bir haftadır da diğer dört orkidenin yapraklarının kenarlarından yenmiş gibi tırtıklı bir görüntü var. Forumda daha önce buna yeni yaprak oluştuğu için böyle olabileceği ve önemsenmemesi gerektiği şeklinde cevap verilmiş. Ben de önemsemedim ancak şimdi yapraklarda beyaz noktalar-önünde ve arkasında- çukurluklar ve geniş yarılmalar var. Ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. Eğer herhangi bir hastalık oluştuysa her şeyi yapmaya hazırım kurtarmak için.
|