Burada yazılanlar benim uygulamalarım.
Uyguladığım formüllerin alt yapısı ise; Sayın Kudret Tezel'in anlattığı ve temel bilgileri içeren "topraksız tarımda besin eriyiği hazırlanması" başlığı altındaki forum notlarında.
Bu konuda elimde kitap da var ama, inanın buradaki bilgiler hem nazari, hem de uygulamalı olarak bana göre daha değerli ve daha içerikli.
Burada anlatılanların tekrar tekrar okunması ve gerekirse notlar alarak, topraksız tarımda kullanılan gübrelerin, element olarak yapılarından, içinde bulundukları yüzdelere, molekül ağırlıklarından, suda nasıl çözüldüklerine v.s net bilgileri öğrenip, formül ve formülün uygulamasına geçilmelidir.
Geniş alana sahip olmayan, balkonlarda veya küçük alanlarda deneme yapmak isteyenlerin, formüle göre gübre kullanmak yoluna gitmeleri bence pahalı bir uygulama olacaktır.
Gübrelerin büyük ebatlarda alınması, zaten dar olan alana sahip olanlar için bir de saklama sorunu oluşturacak, yukarıda sıraladığım gibi alet edevat ve malzeme alımı ile yüksek meblağlara ulaşan harcamalara sebep olunacaktır.
Tabii; Zevkler ve renkler tartışılmaz, yapılan harcama da yapanı bağlar.
Bana göre; Günümü kahvede geçirmektense, açık havada sevdiğim işle meşgul olmak ve bunun için harcamak daha ehvendir.
Topraksız tarımda (Gübreli su kültürü) uygulama alanları çok çeşitli. Bu işe başlamadan önce, geniş bir araştırma yapıp, uygulayacağınız tekniği öncelikle seçip, planlamayı ona göre yapmak gerekir. Bazı uygulayıcılar NFT sistemini, bazıları benim gibi agrega sistemini bazıları da sisleme yöntemini, v.s seçebilirler. Mesele bu sistemlere karar verip, planlamayı ona göre yapmaktır. Hatta hepsi birden de seçilip uygulanabilir.
Biraz gübreli su kültüründen uzaklaşalım istedim.
Maketçilik yaptığımdan bahsetmiştim ya!.. işte böyle bir şey.
|