View Single Post
Eski 23-02-2014, 20:43   #529
isko74
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 18-02-2014
hafta sonu memlekete gitmiştim orada da kütük deneyimim oldu ondan bahsedeyim. Yaklaşık 9 ay önce kesilmiş ıhlamur kütüğüne uyguladım. Gecen kompostumdan artan 800 gr kadar bir miselim vardı 40 45 cm çapında 30 35 cm boyunda 4 tane kütükten kapak şapka kestim. (kapaklarım maalesef biraz kalın oldu 7-8 cm kadar motorlu testeremin zinciri iyi kesmediğinden ve kütük kalın olduğundan istediğim inceliği ayarlayamadım) kapağı aldıktan sonra testere ile kütüğe tohumların yerleşebileceği çizikler atttım 2 -3 cm derinliğinde) kütüklerin yanlarına da 8 numara matkap ucu ile 10 15 kadar delik açtım. Tohumları deliklere ekmem çok zor oldu sanırım delikler inceydi bikaç misel tohumu koyunca sıkışıyordu üstten bikaç tane daha atınca elimle bastırıp zorla ittirdim sanırım biraz zarar verdim misellere. mum yoktu evde kendim su ve undan hamur yaptım delikleri onla kapadım. Geri kalan miselleri 4 kütüğün üstüne eşit döktüm ve yaptığım kesiklerin içine doldurdum. üzerine kapak keserken çıkan talaştan örttüm ve kapakları çiviledim. Kapakların kenarlarını yine hamurla sıkıştırıp üzerine koli bandı çektim. Sonra evin alt katında bir köşeye yerleştirip poşetle sardım ortalarına birkaç litre su döktüm yere nemleme yapsın diye poşetlerin içine de biraz su döktüm. Uzun süre kontrol edemeyeceğim ve nemleme yapamayacağım ama ağaç çok nemliydi yeni kesilmiş gibi çivileri çakarken su atıyordu civi deliğinden. Kapaklarımın kalınlığı matkap deliklerine misel ekimimin basarısız oluşu vs neticeden biraz tereddüt ettiriyor. mayıs ayına kadar filan kütükleri bulundukları yerden çıkartmamayı düşünüyorum. Genelde dışarıdan daha serin bir yerdeler mayıs ayında dışarıya gölge bir yere yazın bile nisbeten daha serin olan bir yere taşıyacağım (taşımakta zor kütüklerim epeyce agır) taşıyacağım yer ilk hasata kadar toprak olmasa olur mu günlük kütükleri ıslama yapmak yoluyla taşıdığım yerde (beton zemin) ıslasam olur sanırım kütük deneyimim ile ilgili tecrübeli arkadaşların yorumları beni mutlu edecektir. şimdiden teşekkürler..

isko74 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön