View Single Post
Eski 21-02-2014, 02:11   #326
Cymbelina
Ağaç Dostu

Cymbelina's Avatar

Giriş Tarihi: 18-03-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Cymbelina Mesajı Göster
Dün resim aradım söz ettiğim şekli anlatabilmek için ama bulamadım. O yüzden o 269. mesajdaki resimi örnek verdim.

Ama anlaşılmıştır sanırım. Ne bileyim, başka bitkilerde de hani, dalı kesiyorlar, uzun kalem gibi, yapraksız, alttan ve üstten kesilmiş bir dal parçası düşünün. Diğer çoğu bitkide bu çelik parçaları kökleniyor çoğunlukla. Sardunyada da olabilir mi diye düşündüm.

Henüz denemedim Sevgili maki01, ama denemeyi düşünüyorum. O zaman kadar da, daha önceden denemiş bir arkadaşımız varsa belki cevap verir.

Bunu denediğimde mutlaka olumlu ya da olumsuz burada bahsederim zaten

İnsanlık için küçük, benim için büyük bir adım olur Başka bir çiçekle ilgili bir başka denemem var zaten, biraz daha bekliyorum, onu da ilgili başlıkta yazarım herhalde.
Geçtiğimiz yıl bu konuyla ilgili bazı yazışmalarımız oldu bu başlıkta, 2. sayfada. Aradan tam 1 sene olmasa da epey zaman geçti. Sonucu bildiriyorum:

Alttan ve üstten (hafif açıyla) kalem gibi kesilen sardunya çelikleri tutabilir. Kesin tutar ya da tutmaz özellikle demiyorum. Bu mesajımdan sonraki mesajlarımda bahsettiğim gibi geçen yıl pek çok çelik dalı vardı elimde. Bunların bir kısmı bahsettiğim şekilde kesilmiş dallardı. Suda olanlar köklenmedi. Direkt diktiğim ve bahsettiğim şekilde kesilmiş olan dallardan şu an geriye sadece 1 tane kaldı ve o köklendi. Üzerindeki 1 gözden de filizlendi ve büyüyor şu an, bu dalın yan kısmında, yani artık gelişmesi o yan kısımdan devam edecek inşallah.

Tepe çeliği şeklinde nitelendirebileceğim, yani normal bildiğimiz çelikler zaten köklendi ve büyüyor. Ancak öyle çok çılgın, ani bir büyüyme değil, çok yavaş bir büyüme.

Her iki grupta da herhangi bir besin, gübre kullanmamıştım, o yavaşlık biraz da ondan olmalı.

Bu arada gene o yazışmalarda bahsettiğim gibi çeliklerin bir kısmı sudaydı bir kısmını direkt dikmiştim. Suda olanlar yanlış hatırlamıyorsam köklenmedi ve onları da diktim.

Unutmadan: diktiğim tüm çeliklerden zaiyat da oldu, bir kısmı köklenmedi, içi çürüdü, çekip çıkardım onları. Bunlar ağırlıklı olarak kısa olan parçalardı hatırladığım kadarıyla.

Durum bu. Yani yüzde yüz garanti olmamakla birlikte, sözünü ettiğimiz şekilde kesilen dal çelikle üretim mümkün diyebiliriz.

Not: Bahsedilen normal sardunya türüdür. Sevgili maki01 de aynısını sakız sardunyada yapmış ve başarılı olmuştu.

Cymbelina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön