View Single Post
Eski 21-02-2014, 00:41   #388
Sametsokur
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 27-01-2014
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi badrobot Mesajı Göster
Sn.Sametsokur.
Sakaki size ağaç seçiminde dikkat edilmesi gereken konularından bazılarını anlatmış. Bende bunların üstüne aklıma gelenleri konu başlıkları halinde yazdım.
BONSAİ İÇİN AĞAÇ SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
1-Gövde şekli: Dümdüz bir bedenden ziyade eğri büğrü, dallı, çoklu gövdeli bedenler daha yaşlı ve daha ilginç gözükmekte.
2-Koniklik: Ağacın toprakla buluşmuş olduğu noktadan en tepe noktasının kalınlıkları aynı olmamalı. Ağacın yukarılarına çıkıldıkça ağaç incelmeli. Yani Soba borusu gibi olmamalı. Eğer böyle bir ağacımız varsa beden çapının 6 katının 1/3 den kesip yeni zirveyi ağacın beden kalılığının 1/3'üne ulaşıncaya kadar kalınlaştırmalıyız.
3-Nebari: Ağacın saçak köklerinin toprak yüzeyinde dengeli bir şekilde dağılarak güzel ve düzenli bir görünüme sahip olmasıdır. Güzel bir nebari Bonsai'nin çok yaşlı görünmesine neden olur.
4-Beden kalınlığı: Beden kalınlığı ağacımızın boyutunu belileyen en önemli oranlamadır. Çünki ağacımızın çapını 6'yla çarptığımızda ağacımızın ulaşabileceği en son boyutunu bulmuş oluruz. Hangi boyutta ağaç hayal ediyorsak o oranda beden kalınlığını dikkate almamız gerekiyor.
5- Yaprak boyutu: Yaprak boyutuda bir ağaç seçiminde önemlidir. Çok büyük yapraklı ağaçlarda yaprak küçültme ne kadar başarılı olabilir. Êğer Erik,Karaağaç,Zeytin gibi türlerde yaprak boyutu çok fazla olmadığından yaprak küçültme pek sorun olmayacaktır. Bazı ağaçların yaprak küçültmeye olumlu tepki vermediğinide söylemeliyim.
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler, simdi anladığım kadarı ile elimdeki ardiclardan dedigimize en uygun olanı seçim baslayacagim, başarılı veya başarısız bir deneyim elde etmeyi umuyorum. Bir kaç sorum daha var. fidanlar konusunda hiç bir bilgim olmadığı için cahilligimi mazur görün.

Örnek 60 cm ardici 1/3 oranında keserek 20 cm ye cektim. Bu yaptığım ilk dalın çıktığı yeri belirlemek icin yoksa neden.
Mevcut fidan üzerinde budama yaparak istediğim şekli vermeye çalışsam nasıl olur ve saksiya ağacı ne zaman almalıyım.
Saksiya alırken yaptığımız kök temizlemr ve budama işlemi yapmam gerekecekmi.

Bu bilgiler için bana kaynak gösterirseniz sevinirim.

Sametsokur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön