Bizdekiler bildiklerim ;
Küpdüşen
Türkyemez
Ancab
gibi cinsler.Küpdüşen küp gibi olduğundan döküldüğünde ağaçtan küp düşer gibi bir silüet oluşturuyormuş, hemde en irileri.Türkyemez armudu rumlardan alma, sirkesi yapılırdı.Ancab ahlata deniyor.Birde ayıların pislediği yerde çıkan bir armut cinsi var ama ismini telaffuz edemiyorum burada.Aslında bu saydıklarım gibi 2-3 kat daha var ama aklıma gelmiyor.
Küpdüşenin küçük ve esmer bir cinsi daha var.Ciğerlenmişi güzel olur.Türkyemez çıtır çıtır ve suludur.Ağustos ortası gibi olur.Ancab geç yetişir.Çobanlar vs yerler arazide dolaşırken.Türkyemezin birde serti var adını bilmiyorum.Ondanda böremit dediğimiz fırınlanmış armut yapar değirmende öğütür ıslatarak yeriz.Bizim elmalarımız armutlarla karışık, ama genelde elmalar ağustostan kasıma kadar dalda kalır.Armutlar küpdüşen hariç eylülden sonra oluyor.Eskiden dediğim gibi sirke yapılırdı.Zaten bizde elma armut yaban eriği ve yabani vişne, birde fındıktan başka meyve yok