Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi İSOCAN
Sayın forum üyeleri. Uzun zamandır bu formu takip ediyorum ve çok faydalı bilgiler edindim. Emeklerinize sağlık. Benimde bir konuda görüşlerinize ihityacım var. Ben ekim ayı sonunda 150 adet tüplü olarak çetlır ceviz fidanı diktim. Bunları 2 ayrı fidancıdan aldım. Yarısı göz aşılı , yarısı kalem aşılı. Bi fidancı bunlara 3-4 göz üzerinden kesim yap dedi. Diğer fidancı ise yapılmasına gerek yok dedi. Bende karasız kaldım . şimdi ben bunlara baharda 3-4 göz üzerinden kesim yapmama gerek var mı? Fidanların boyları 30 ile 70 cm arası. Sizler deneyimli olarak bu konuda ne önerirsiniz. Saygılarımla.
|
Açık köklü değilde tüplü olarak dikim yaptığınız için 3-4 göz bırakarak tepe kesimi yapmanıza gerek yoktur.
bu kesimin amacı kökler bir bahçeden sökülerek diğer bir bahçeye ekimi sırasında zarar gördüğünden ilk yılında beslenebileceği kökü oluşturana kadar fidan boyunu kısaltarak yaralı olan köke daha az besleme alanı bırakarak fidanın kurumasını önlemektir.bu kesim yapılmadığında fidan uyanır bünyesinde ki öz suyu ile bir karış kadar filiz atar ancak daha sonra kök bu kadar gövdeyi besleyemediği için fidan kuruyacaktır.
ancak tüplü fidan ekimlerinde kök bölgesi kendi toprağı ile fazla şaşırma yaşamadan ve kökü zarar görmeden yeni bahçeye ekildiğinden yukarıda ki etkilere maruz kalmayacaktır.