Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hanımeli
Bende çok özendim,bir mandalin bahçemiz var 8 dönüm ama 3 dönümü ağaçlı diğer kısım boş tarla içindede bir dam var kısmetse bu sene orayı ekip biçicez,içine küçük bir kümes yapıp tavuk koymak istiyorum,ama eve yakın değil yani yabancı hayvanların tavuklara zarar vermesi için nasıl bir kümes yapabilirim,tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim.
|
269 no.lu mesajdaki fotoğrafta görülebildiği kadarıyla da, anlatmaya da çalışayım, Bizim şu anki kümes tahtadan olup, tek cephesi tavuk telli ,diğer 3 cephesi kapalı yerden yüksek (ayaklı) şekilde, kendimizin imal ettiği bir kümes

Sıcak iklim olduğu için tek cephesini hava alır şekilde telli yaptık. Serüvenimizin en başında kümes yaptığımızdan bahsetmiştim
Kümesi, sabah erken açıyorum , tavuklar moda tabirle free range dolaşıyor tüm gün, bahçede- onlara ayrılan kısımda, kümesin içerde ise suluk, 1 adet folluk ve tünekleri var. Gündüz sadece yumurtlamaya giriyorlar, bir de hava yağmursa içerde tünüyorlar.Şimdilik çok memnunum kümesten ama sayı artacağından yeni tuğladan kümes inşasına başladık, bitirmeye az kaldı... Zararlıdan korumak için kümesin deliği deşiği olmaması ve akşam da kapısının sıkıca kapanması gerekli. Böylece sansar, gelincik, tilki vs., kümese giremez.
Günde en az 2 sefer kümesle ilgilenmek gerekiyor yani : sabah ve akşam. Bu olay sizi yormayacaksa tavsiye ederim hemen girişimlere başlayın! 5 tavuğa 1 m2 yer yeterli; ona göre bir kümes tasarlayın derim. Tabii bu bizimki sadece akşamdan akşama kullanılan bir kümes. Siz sürekli içerde tutacağım derseniz , o zaman farklı tasarım düşünmek gerekir. Bostan yapacaksanız dolaşma alanını telle çevirmelisiniz yoksa size pek bir şey kalmıyor.
Bir de ben bahçede kaçabilecekleri alanlar oluşturdum. Çalı çırpıdan, dallardan, saklanma alanları ayarladım. Oralarda 'takılmaya' da bayılıyorlar ve güvende oluyorlar. ( Bir kaç kez şahin saldırısı olduysa da zararsız neticelendi)
Umarım bir fikir verebilmişimdir.