merhaba arkadaşlar bu forumu bulduğuma çok sevindim umarım konu başlığı güncelliğini koruyordur hem kendi uygulamalarımı burada paylaşmak hem de sizlerin deneyimlerinden istifade etmek isterim. Kendimden başlayayım. İstiridye mantarı konusuna merakım bir yemekte mantar menüsünden sonra başladı. Mantar (doğadan toplanmıştı )iyi güzel besin ama her zaman toplamak zor iş ya da her sene uygun mevsim sartları oluşmuyor diye açtığımız muhabbet evde mantar yetiştirilebilir mi sorusuna döndü ve araştırmalarıma başladım. Bu iş için en uygun mantarın da istiridye olduğuna karar vererek hobi kitlerinden satın almak istedim. Sonra internette yaptığım araştırmalar sonucu birkaç kişiye telefonla ulaşmıştım hobi kiti masrafına gerek olmadığını kendi kompostumla ve satın alacağım miselle aynı sonucu alabileceğimi düşündüm. 3kg mantar miseli satın aldım. yaklaşık 15 kg buğday samanı ve 5 kg kavak talaşı (ince bulabildim) ve 1 kg kepekten hazırladığım kompostu soğan çuvallarına doldurup varilde haşladım. Soğumaları için bir gece beklettim. ertesi gün üzerine 2 avuç kadar kireç attım (sanırım alçı atmalıydım kireç veya alçı tavsiyesini kireçten yana kullandım ama şüpheliyim ph ölçümü yapmamıştım çünkü) misel ekimini yaklaşık 40*60 cm lik şeffaf poşetlere yaptım. 8 poşet geldi. Bunlara bir şiş yardımı ile yaklaşık 15 20 delik açtım. Evimin lavabo olarak kullandığımız banyosunda kapı arkasında oluşturduğum askıya astım. Miseli az kullandığımı farkettim. Çünkü yaklışık 75 kg gelen kompostuma 1kg olan misel poşetini bitirdikten sonra ikinci poşetten bir iki avuç kadar misel harcadım. Ortam sıcaklığı 23-25 derecede birkaç gün bekledikten sonra torbada beyazlamalar görüldü. 3. günün sonunda bir poşetimde siyah küflenme görüldü. Poşeti açıp küflü kısmını attım. Ancak 2 3 gün sonra yine küflenme olunca o poşeit ayırdım ve garaja koydum orada ister küflensin ister bana mantar versin

yani ilk denememde poşetimin birini fire verdim. Diğer poşetlerim şuanda 9. günde. Poşetlerin bazı kısımlarında tam bir beyazlama varken çoğunluğunda samanda beyazlaşma var ama misel sarımı seklinde bembeyaz değil. bazı kısımlarda ise avuç kadar saman sarılığı kaybolmamış beyazlamış kısımlar mevcut. Sanırım misel sarımının tamamlanması için samanın tamamen miseller tarafından kaplanması bembeyaz olması gerek. Benim çuvallarım ağardı tamamen ama beyazlaşma sadece yer yer var. Diğer çuvalım neden küf yaptı diğerleri bu günden sonra benzer bişey yapar mı bilemiyorum. (yalnız küfllenen çuvala bir diğer çuvalın ipi bastırarak değiyordu ve ipleri sterilize etmedim hava deliklerinden oradan kapmış olabilir mi bilemiyorum. Oda sıcaklığı konusunda tereddütlerim var bazı yerlerde kompost sıcaklığının oda sıcaklığından 5 derece fazla olduğunu söylüyor o zaman benim 25 derecelik oda sıcaklığım misellere zarar verir mi( suan oda sıcaklığım (22 23 24 derecede) kuluçka döneminde ayrıca bir nemlendirme yapmıyorum kompost haşlanarak elde edildiği için. Çuvallarda bir terleme görülüyor zaten. Ben kesikleri ne zaman atabilirim. 2 hafta bittiğinde yani 14. günde çuvalları kesmeyi düşünüyorum. Ama bu kesikler askıda olan çuvalların yırtılmasına sebep olur mu? Ya da mantar gelişim döneminde çuvalları asmak yerine yere gazete serip üzerine koysam mı daha sağlıklı olur. (kesiklerden sonra çuvalları daha serin bir yere taşıyacağım) Yazımı biraz uzattım ama ilk deneyimim olduğundan biraz heyecanlıyım. Yazdıklarımla ilgili görüş ve önerilerini iletebilirseniz sevinirim. Ayrıca özellikle hobi amaçlı üreticilerle telefon facebook görüşmek isterim. Hatta yakınlarda arkadaş varsa ziyaret bile etmeyi düşünüyorum bizzat görmek için (Bartındayım) Çuvallarımın suanki görünümünü belki birazdan resimleyebilirim Arkadaşlar şimdiden teşekkürler, katkılarınızı bekliyorum..