Kırık eğer taze olsa hemen eski pozisyonuna getirip o bölgeyi sarın derdim. Böylelikle büyük olasılıkla tekrar kaynardı, zeytin bu konuda sıkıntı çıkarmayan bir tür.
Fakat üstünden zaman geçmiş dediğiniz gibi, hatta sanırım ağaç devrilip kırıldığında yaranın içine toprak dolmuş.
Bundan sonra o yaranın iyileşip onarılması biraz zor, şu durumda iki seçeneğiniz var, birincisi ağacı o bölgeden kesip üst kısımdan kurtularak yeni gelişim beklemek, ki bunu yapmak için uygun bir zamandayız. İkincisi ise o bölgedeki toprağı bir çubuk yardımıyla döküp, kalan çamuru tazyikli bir su püskürtücü ile mümkün olduğu kadar temizleyip kırığı eski haline getirerek bir şerit bezle sarmak. Bu işlem yarayı öyle hemen iyleştirmeyecektir fakat çatlağın aşağı doğru ilerlemesini önler. Ağacın stresini bir miktar azaltır. İkinci bir kazayla durumun daha da kötüleşmesini önlemiş olursunuz. Ayrıca yeteri kadar zaman verilirse, (uzun yıllardan bahsediyorum tabii) onarılır da.
Ağacı o şekilde bırakıp normal bakımına devam ederek büyümesi ve kalınlaşmasını beklersiniz.
Bu sırada kendinize daha uygun, çalışmaya hemen başlayabileceğiniz başka bonsai adayları araştırmanızı da tavsiye ederim.
Bu ağacı büyük olasılıkla ölümden kurtardığınız için kutlarım bu arada.
Bir de, sizi buraya yönlendiren Sn. malina'nın da uyardığı gibi, fotoğraflarınızı foruma yüklemelisiniz. Bu seferlik ben sizin için yaptım.
Foruma fotoğraf nasıl yüklenir?
Dikkat: Fotoğrafları neden foruma yüklemelisiniz?