Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Yağmurcan
Sahıre Hanım,
Çalışmalarınızı zevkle takip ediyorum. Yaklaşık 3.5 yıldır bende köy tavuğu yetiştiriyorum, elde ettiğim tecrübeye dayanarak söyleyebilirim ki; eğer bir tavuğunuz yumurta yeme alışkanlığı kazandıysa, bu huy diğer tavuklara da çok kolay geçip, diğerleri de başlıyor. O yüzden siz tavsiyem; hemen o tavuğu kesmeniz, bunun başka çaresi yok, aynı şey benim de başıma geldi ve bu şekilde yapıp önlemimi aldım.
Diğer kurk olan tavuğunuz sanırım 21 şubatta civciv çıkaracak, bunun için de size tavsiyelerim; (biraz zahmetli olacak ama)
bir gün önceden bir kutu hazırlayın, içine bir tane termometre koyun. (sıcaklık ilk hafta 37 C 'de olmalı) daha sonra bu sıcaklığı 1-2 derece düşürecek şekilde ayarlamanız. Tavuğun altından çıkan civcivleri tek tek çıktıkça bu kutunun içine almanız. Çünkü tavuğun altında civciv hareket ettikçe tavuk kalkıyor, bu sefer de diğer yumurtalar soğuyor ve yumurtayı kıramadan ölüyor. Hint tavukları dışarıdan başka civcivi kabul etmiyor ama siz yumurtayken koyduğunuz için bir sorun olmaz. Civcivler çıktıktan sonra ilk 2 gün şekerli su vermelisiniz, sonra normal suya devam edersiniz. Tüm civcivler çıktıktan sonra da akşam karanlığında civcivleri tekrar tavuğun altına koyabilirsiniz, sakın gündüz koymayın.Tecrübelerimden aktaracaklarım şimdilik bu kadar, yine ihtiyaç olduğunda seve seve yardımcı olurum. Kolay gelsin sizlere.
|
Tavsiyelerinize çok teşekkür ederim. Yumurta kıran tavuğu sahte yumurtalarla kandırıyoruz şimdilik, yumurta kırımı durdu gibi... Bir de, ben çok dikkat ediyorum, sık sık folluğa bakıyorum, yumurta olunca hemen alıyorum. Sahte yumurtalar ise follukta duruyor. Kırmaya çalıştığı oldu ama kıramayınca biraz bu huyundan vazgeçti gibi...
Tarih doğru civcivlere 4-5 günümüz kaldı...Yalnız o civcivleri alma olayını nasıl uygulayacağım? onu bilemedim, çünkü hint tavukları gurk olduğunda çok fena oluyor, daha önce cicianne GURKKEN bir kaç kez bizlere saldırdı. Dolayısıyla o civcivleri kazasız alamam gibi geliyor( yani ya ben yaralanırım ya ufacık civcivleri ezerse gibi endişeler), civcivleri almasam olmaz mı acaba?
Şekerli su kolay, bir de ilk günler ıslatılmış ince bulgur veriliyor sanırım, sonra civciv yemi, pazardan almalı...