Konu: Nergis
View Single Post
Eski 13-02-2014, 20:47   #1961
pria
Ağaç Dostu.

pria's Avatar

Giriş Tarihi: 06-08-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Revnak Mesajı Göster
Hafif yağmurda yıkanıyor Erlicheer Nergisler
Sayın Revnak,

Size gönderdiğim soğanlar, özgür ortamda ve çok bol güneşli, doğal koşullarda soğanlarını irileştirdikleri için olanca zerafetleriyle gelişip sizi bu yıl memnun etseler de, saksınızın derinliği biraz uygun gibi görünsede, genişliği pek uygun değil gibi geldi bana..Saksınız sanırım 25-30 santim civarında bir derinliğe sahip..Nergislerin 30 santime kadar kök uzatabildikleri gözönünde tutulursa, derinlik açısından pek sorun yok kabul edilebilir....Ama, gördüğüm kadarıyla, saksınızda toprakla doldurmadığınız 7-8 santimlik bir bölüm var..Aslında, saksınızın üst kısmında 1-1.5 santim boşluk kalacak şekilde doldurabilirdiniz ve nergisleriniz için daha derin bir köklenme alanı ve derinliği sağlayabilirdiniz.

Fakat, saksınızın genişliği az gibi geldi bana, böyle sıkışık bir ortamda nergisler ilk yıl iri soğanlarında birikmiş besin depoları sayesinde gürbüz olarak çiçeklerini açsalarda, gelecek yılın ana ve yavru soğanlarını ideal bir şekilde hazırlamıyabilirler, dolayısıyla çiçek verimi azalabilir veya çiçekler küçülebilir...

Evinizin önünde çok güzel bir bahçe var..Keşke oraya ekseydiniz nergislerinizi..İnanın çok daha güzel netice alır ve gelecek yılın soğanları da çok iyi gelişirdi..

(Saksılarınızdaki nergis çiçekleri geçince, çiçeklerini 1-2 santim altından keserek atmayı unutmayın..Çiçekler geçince 1 ay arayla hafif gübreleme yapın ve mayıs ayı sonuna kadar muntazaman sulayın..Mayıs sonunda sulmayı kesin ve yapraklar ve dolayısıyla soğanlar iyice kuruyunca, saksınızı en serin ve gölge bir yere alın..Bu yılın kaım ayı sonlarında, saksılardaki soğanları söküp yavrularını ayrı bir ortama, mümkünse bahçeye, en irilerini ise saksınıza tekrar ekersiniz)

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Revnak Mesajı Göster
Bir de sorum olacak ilk mesajınızda 4. fotoğraftaki saksının çapı ve yüksekliği nedir ve ortalama kaç soğan bulunuyor?
Amacım eninde sonunda o saksıya ulaşabilmek
Benim en büyük saksılarımın çapı 40, derinliği 35 santim..Bahsettiğiniz fotoda, o yıl sanırım 13 adet ''erlicheer'' nergis ekmiştim..Bu yıl ise onlarda yurtdışından yeni edindiğim, çok özel nergisler ekili..Aşağıdaki fotoda göreceğiniz gibi, ben onları 10-11 santim aralıklarla diziyorum ve onları 2-3 santim toprağa batırarak, üstlerini 5-6 santim toprakla doldurup kapatıyorum..Bu yıl 2 büyük saksımın birinde 12, diğerinde ise 10 soğan ekili..

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Revnak
Sizden aldığım nergisleri anneme ve kayınvalideme de hediye ettim. Kayınvalideminkileri de ben saksıya dikip aynı koşullarda bahçede tutmuştum benimkilerle, tomurcuklanınca geçenlerde verdim kendisine, onların maşallahları var; fakat anneminkiler Ankarada yaklaşık 1 metre olmuş ve hiç tomurcuk yokmuş.
Dondan korumak için apartmanda kapının önünde bakmış. Ev en üst katta ve çatıdan dolayı epey aydınlık. Şimdi şimdi 1-2 çiçek sapı çıkartmaya başlamış ama onların da üstleri kurumaya başlamış. Havalar iyi diye balkona çıkarttığında da rüzgarda boyları çok uzun olduğu için dağılıp bükülmeye başlamış yapraklar.

Burada bir sera ile görüştüğümüzde ankara için dikim zamanının (aralık) erken olduğunu şimdi şimdi (ocak-şubat) dikip balkonda tutmalıydın ki birkaç ay sonra çiçek alabileydin dedi.
Sizce en başından nerede yanlış yapılmış olabilir, ve bu saatten sonra ya da önümüzdeki sene için yapılması gereken nedir?
Ben Ankara'lı seracının fikrine katılamıyorum..
Şubat ayı nergis ekimi için çok geç..Soğanlar için bu gecikme mahzurlu olabilir, durdukları yerde cücüklenmeye başlayabilirler..
Aslında, Ankara'da kış erken başladığı için ben ekim ayı ortalarında ekilmesini ve soğuklar başlamadan soğanların köklenmelerinin iyi olacağını düşünüyorum..İzmir gibi ılman yerlerde ise kasım sonu aralık ayı içinde ekilmeleri daha iyi olur görüşündeyim..Çünkü, İzmir gibi sıcak yerlerde hava sıcaklıkları 12-13 derecelere düşmeden, istediğiniz kadar erken ekin, ''erlicheer'' nergisler gelişmezler, havaların serinlemesini beklerler..

Annenizin ''erlicheer'' nergislerinin bir metre yaprak uzatması çok ilginç..
Bunlar, size hediye olarak gönderdiğim Karaburun nergisleri olmasın ?

Asıl sizin İzmir'deki nergislerinizin yapraklarının Ankara'dakilerden daha uzun olması gerekirdi..Çünkü, İzmir daha sıcak..
Yahut ta, anneniz soğuklardan korkarak, belki de nergisleri, kalorifer ortamına almış ve şımartmış ta olabilir..

Veya, saksı harcına aşırı şekilde azot içeren hayvan gübresi konulmuş ve bu yüzden çok şımarmış olabilirler..
Çiçeklerdeki sararma ve yanıklık ta bundan olabilir, eğer susuz kaldıysa aşırı azotlu topraktan dolayı sararmalar da olabilir veya tam tersine aşırı sulamadan dolayı da çiçeklerde bozulma oluşmuş olabilir.
Pek anlayamadım bu mevzuyu..
Selamlar..

Eklenen Resimler

Düzenleyen pria : 13-02-2014 saat 21:18
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön