Hayvansal atık don yağdan biodizel yapımı,
Günlük ortalama 500 porsiyon köfte satıcısından 50 kg ağırlığında donmuş yağ aldım,
Gereken sodyum sülfit, metanol ve asitik asit alıp sabahtan giriştim bio dizel yapma işine:
6,5 lt tencerede don yağı erittim, 1 lt metanolda 25 gr sodyum sülfit erittim. Normalde 20 gr 5 litre için yeterli, zaten 5 gr metanol içerisinde erimedi. kısaca 1 lt metanolun doyum için 20 gr yeterli.
55 derecede ki 5 lt yağa, metanol+sodyum sülfit karıştırıp çalkaladım. 2 saat sonra biodizel ve alt kısımda kalan gilserin oluştu, fazla beklemeden birbirinden ayırdım. 5 lt yağ + 1 lt metanol dan 4,5 lt bio dizel elde ettim, 0,5 lt gliserin kaldı geriye.
Hayvansal yağ olduğu için benim bio dizel koyu bordo renk oldu, ama bildiğimiz motorin.
İnternetten konu ile ilgili araştırma yaparken hayvansal yağdan yapılan biodizel normal dizele çok yakın sonuç veriyor gibi yazıyor. Yarın yıkaması işiyle uğraşacağım, sonuç iyi olursa makinesini yaparım. Makine yapmak benim için kolay olacak.
Biodizelin kullanım sonrası sonuçlarını alenen yazmak emsal teşkil edeceği için ileride olumsuz sonuç almış kişiler tarafından örnek gösterilip suçlanmamak için yazmayacağım.
Son olarak olumsuz tarafı: Metanol+sodyum sülfit çok kuvvetli bir plastik çözücü haline geliyor, bu yüzden bu çözücülüğünü ortadan kaldırmak lazım.
|