View Single Post
Eski 11-02-2014, 14:08   #413
leventali
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 09-08-2013
Merhaba Sayın AteşKaptan,

Öncelikle ilginize teşekkür ederim. Çalışmayı excel + hesap makinesi ile yapmıştım ama sanırım excel'e fazla güvenmişim. İlk hatamı bulduğumu sanıyorum ama emin olmak için yazıyorum.

Aslında tablo excelde 2 ayrı gibi görünüyor buraya o şekilde aktaramadım. Altaki bölüm, yani 1 litre su içerisine x gram madde koyarak, içerisinden ml hesabı ile kaç grama karşılık geldiğini bulmak için yaptığım bir tablo.

Benim ilk bulduğum hata, birinci bölümdeki 0,03 ppm molibden gerekli ve 250 lt de kaç grama denk geliyor hesaplamasıydı. Ben exceli kontrol ettim ama sonuç değişmedi. Hesap makinesi ile yapınca sonucun hatalı olduğunu gördüm. Şöyle ki,

Hesap makinesi ile mo = 0,03 x 250 / 1000 = 0,00075 gram'a karşılık geliyor. Excelde aynı formülü yazınca 0,0075 veriyor. Siz de deneyebilirsiniz. İlginç bir durum. Ayrı bir kolonda virgul hanesini artırarak da yaptım sonuç böyle çıkıyor...

Birinci hatam bu sanırım hesaplamalarda. Diğerlerinde bir yanlışlık göremedim bu tabloda. Tabi bu hesap yanlışsa diğer hesaplarında hepsi yanlıştır. (Mikro elementler bölümü için).

Bu şekilde molibden satırını yeniden hesaplıyorum. Eğer yanlışım varsa düzeltirseniz sevinirim.

1 litre suya 1 gr molibden koyacağız. 1 gram molibden de %46 (bir çok yüzde var bende şaşırdım 54 var vs. en çok bu kullanılmış bende bunu kullandım) mo var.

1 gram molibdeni 1000 ml (1litre) suya karıştırdığımızda 1 ml 0,00046 gram molibden var demektir.

Bize gerekli olan molibden 0,00075 gram: 1 ml 0,00046 varsa 0,00075 gr kaç ml var, orantısıyla : 1 x 0,00075/ 0,00046 = 1,63 ml yapmakta.

Bu hesaplama doğruysa eğer bu şekilde diğerlerini yeniden hesaplayacağım. Cevabınızı bekliyorum.

Bu arada, Sayın MeyveliTepe'ye cevap yazmayı atladım kusuruma bakmasın. Heyecan dorukta. Ben bu formülü uygulamayı düşünmüyorum. Bu formül hydrobody de mevcut. Sadece ben hesaplama yapmasını öğrenmek için bu formül üzerinde hesaplama yaptım. Ancak kullanacağım formül buradakinden farklı olacak. Yine buraya yazacağım. Zira bu değerlerin bir kısmı çok abartı geldi bana.

Önemli Not : Belki tam anlaşılmayacak söylediğim ama benim matematik bilgim orta okul seviyesinde bile değildir belki. Ben bilgisayar programcısıyım. Ters değil mi? Ama öyle. Hydrobody programından daha kullanışlı olacak bir amatör program da yazıyorum. %70 i bitmiş durumda. Formülasyondaki hesaplamaları tam olarak öğrendiğimde, tamamı bitmiş olacak. Tabi yine Ağaçlardan öğrendiğimiz çok şeyi ücretsiz aldığımız gibi, bu programı da ücretsiz olarak dağıtacağım.

Benim katkım bu olur. Tabi buradaki bilgili arkadaşların yönlendirmesiyle güzel bir Türk programı da çıkar. Adını da birlikte koyar, dünyaya açarız.

Yani kısaca söylemek istediğim şu: Lütfen yanlışımı yazın ve düzeltmem için bana şans tanıyın. Bilmediğimden gurur duyarım, öğrenmediğimden hicap... (valla birden çıktı..)

Saygı ve sevgilerimle...

leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön