View Single Post
Eski 04-07-2007, 09:09   #107
torossediri
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 29-06-2007
Yaklaşık 45 gün kadar önce muhtelif domates çeşitleri(sırık,karabacak,merve,cherry),biber çeşitleri(cin,charliston,sivri),salatalık ve çilek(yediveren) olmak üzere bir sera oluşturdum.

Otuzuncu günden itibaren salatalık ve biberlerden olgunlaşanlar oldu.Çilekler ise yerine uyum sağladı ve stolonları ile boş bıraktığım ocakları doldurmaya başladılar.

Şu anda domateslerin olgunlaşmasını bekliyorum,yaklaşık 6-7 cm. çapında meyveler oluştu.15 güne kadar kızarmaya başlar tahminime göre.

Biz serayı geciktirdiğimiz için fide ekiminide geciktirdik.Ayrıca daha evvelden yaptığımız gibi yetiştirmeye çalıştığımız için çok yoğun ve karışık bir hal aldı sera.Ancak deneyim sahibi oluyoruz uğraştıkça.

Sulama için damlama sistem kurdum çok pratik ve sağlıklı sulama yapılıyor maliyetlere onuda eklemeliyiz yaklaşık 15-20 ytl.

Domateslerde kesinlikle geniş aralıklı dikim yapmak lazım ve gördümki seranın geniş haciminden en yüksek oranda faydalanmak için sırık domates çeşitlerinden yetiştirmekte fayda var.Bu domates çeşidinin koltukları alınmak suretiyle budaması yapıldığı için boyunu uzatıp sera tavanına bir tel yardımıyla bağlamak mümkün böylece zemin boş kalıyor ve meyveleri toplamak,bitkiye müdahale etmek daha kolay bir hal alıyor.

Biber,salatalık ve çilekte bir problem yok.Domates gibi fazla hacim kaplamıyorlar.Benim önerim sırık üzerine verip yetiştirilebilecek türler,böylece seranın kullanılabilir haciminden azami ölçüde faydalanılabiliriz.

Benim bulunduğum yer Kayseri'de 1600-1650 rakımda yayla niteliği olan bir mevki.

torossediri Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön