Berçin Hanım;
Size amaryllislerle ilgili iki önerim olacak.
Birincisi; soğanlarınızı keşke daha büyük saksılara ekseydiniz. Amaryllisler etli ve güçlü köklere sahiptir. Kökleri daha derine gitmek ister. Soğanlarınız oldukça iri. 20-25 cm derinlikte ve 6-7 litrelik saksılar idealdir. Saksılarınız sığ olduğu için, soğan çiçeklerini taşıyamıyor. Desteklemek zorunda kalmışsınız.
İkincisi; yanılmıyorsam toprak harcı olarak torf ve perlit kullanmışsınız. Tüm soğanlı bitkilerde olduğu gibi amaryllislerde de toprak harcı son derece geçirken olmalı. Suyu tutmamalı. Ben ilke olarak hiçbir soğanlıda torf kullanmıyorum. Bitki sulandığında fazla su saksıdan tahliye olabilmeli. Toprağın nemlenmesi yeterli. Torf, bunların aksine yüksek su tutma kapasitesine sahiptir.
Soğanlarımızı; ya çok suluyoruz, ya da yanlış toprak harcıyla vıcık vıcık bir ortama maruz bırakıyoruz. Ve sonunda üzülüyoruz. Amacımız onlarla uzun yıllar birlikte olmak değil mi? Kaldı ki; bir amaryllis soğanı tam 75 yıl çiçek üretebiliyormuş.
Naçizane benim amaryllislerde kullandığım saksı harcı şöyle: % 70 funda toprağı, %15-20 iyi yanmış çiftlik gübresi, % 10-15 dişli dere kumu.
Çiçeklerinizin ve terasınızın keyfini iyi günlerde sürmenizi dilerim.
|