Konu: Çim
View Single Post
Eski 09-02-2014, 00:09   #406
metulen
Ağaçsever

metulen's Avatar

Giriş Tarihi: 12-07-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ALİZ Mesajı Göster
Sayın Metulen, öncelikle hayırlı olsun, güle güle oturun diyorum.
Ben de sizin gibi evimi yakınlarda aldım ve evin bahçesinde çim adına bir şey kalmamıştı. Böyle bir bahçede zaten sağlıklı çim olamazdı. Çim adına yaptığım ne varsa yukarıda dilim döndüğünce yazmaya çalıştım. Bahçemin son halini yazımın altında bulunan linki tıkladığınızda görebilirsiniz. Bu işe çok emek verdim ve bizzat yaptım. Fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla, siz de oldukça uğraşmış ve çaba göstermişsiniz. Yaşadığınız sıkıntıların nedenlerini zaten kısmen kendiniz sıralamışsınız. Benim değerlendirmem şöyle olacak:Toprak yapınızı düzenlemediğiniz takdirde, rulo çimin kralını döşetseniz nafile. Bahsettiğinize göre, bahçeniz kısmen gölge, kısmen güneş. Uygulanan rulo çim bu ihtiyacı karşılıyor muydu? Bence alt yapıyı düzeltmeden yapılan rulo çim uygulaması pek sağlıklı sonuç vermez. Muhtelif delikler açıp içine kum doldurma fikri pek sonuç vermez kanaatindeyim. Toprağın su tutan ve suyu geçirecek malzeme ile harmanlanması gerekir. Aksi taktirde bölgesel sorunlar devam eder. Bir an önce çimlere kavuşmak düşüncesi sizi hazır rulo çim işine sevk etmiş. Yeterli zamanınızın olmaması da belki bu karar da etkili oldu. Ayrıca fatoğraflarda gördüğüm kadarıyla çim alanda rastgele dikilmiş fazla sayıda ağaç görüyorum. Bu ağaçların kenarlarda toplanmasında fayda var. Taşıyabildiklerinizi taşıyın, taşıyamadıklarınızı gözden çıkarın derim. Özellikle meyve ağaçları çim alanda pek uygun olmaz, çimlerin gereksinimi olan su, onlara fazla gelir. Yer yer yapacağınız ekimler için, "yama çimi" tabir edilen çim tohumları satılıyor. Internetten de bulabilirsiniz, Eminönü'nde de var. Ama yamama işleminin görsel anlamda pek başarılı olacağını düşünmüyorum. Son olarak mevcut durum için tavsiyem, belki kızacaksınız bana ama, sil baştan yapmanız...Buna karar verirseniz tekrar görüşebiliriz. İyi günler, kolay gelsin.
Öncelikle yorumlarınız ve değerlendirmeniz için teşekkür ederim. Bu yorumunuzdan sonra paylaşımlarını tekrar ve dikkatle okudum. Özellikle bahçenin son halini çok beğendiğimi söyleyebilirim. Duruma hakim biri olduğunuz için kendi durumumu daha ayrıntılı açıklamak istiyorum.

Fotoğraflarını paylaştığım bahçe yazlığımızın bahçesi. Babam öğretmen olduğundan yazın 2 ay boyunca annemle orada kalıyorlar. Ben genelde yazları her hafta sonu, kışları ise ailecek 2 haftada bir hafta sonları gidiyoruz. Yani anlaşılacağı üzere yazlıkta sürekli kalınmıyor. Bu nedenle çimlerin yaşayabilmesi için kendi kendine bakabiliyor olması yani otomatik sulaması olması gerekiyordu. Bu nedenle çimden önce bahçede sulama tesisatı gerekliydi. Bunun maliyeti ise, selenoid vanalar, zamanlayıcı kontrol ünitesi, fıskiyeler ve tesisat ile birlikte 1250 - 1500tl arası idi. Bir çok yerden fiyat aldık ve bu rakamlarda sabitlendi. Tesisat işi zor olduğundan işi bilen birine yaptırmak gerekiyordu. Zamanlayıcı ünite ve selenoid vanaların karaköy piyasasındaki maliyeti ise 400-500tl arasındaydı. Geri kalan borular, ekleme ürünleri ve fıskiyeler ile maliyet oldukça yükseliyordu. Bu nedenle sistemi komple işi bilene yaptırmaya karar verdik. Sulamanın şile şartları için öneminden bahsetmek gerekirse, elle sulama ile çok su harcanıyordu ve şuan suyun metreküpü 4,5tl. Elle sulanan önceki çimenli bahçemiz için yaz aylarında 200-250tl su parası veriyorduk. Geçen yaz en fazla 140tl ödedik. Yani otomatik sulama kendini amorti etti edecek. Ayrıca yazları oldukça sert geçiyor, sıcak ve kuraklık olabiliyor.

Neden rulo çimi tercih ettiğimize gelirse, tohumdan çimlendirmede oldukça seyrek bir yapı oluyor ve çok çabuk sorun yaşanıyor. Sitede bu tarz uygulamaların hepsi hüsran oldu. Bir kaçı ise gerçekten bu tohumdan çimlendirme için ciddi efor sarf ettiler ve profesyonel yardım aldılar. Ama dediğim gibi hepsi rulo çime döndü.

Ayrıca bahçe toprağı çok kötü olduğundan yeni çimlendirme için bahçenin toprağının düzenlenmesi ve yenilenmesi gerekiyordu. Bunun için yüzeyden en az 20cm toprak atılıp yeni toprak serilmesi gerekiyordu. İnanır mısınız bunun bile maliyeti 600tl leri buluyordu. Bizim kendi başımıza 100 metre kare bahçeyi yüzeyden 20cm temizlememiz mümkün değildi. Sonrasında ise kalan toprağın havalandırılması yani çapalanması gerekiyordu. Elle yapılacak işler değil bunlar. Makine gerekli. Bir peyzajcıdan önce şöyle bir fiyat aldık; sulama sistemi olmadan, 20cm toprağın yüzeyden uzaklaştırılıp atılması, bahçenin çapalanması ve taşların ayıklanması, 20cm yükseklikte elenmiş ve gübreli toprağın serilmesi (sanırım 20metreküp), çim tohumu, elenmiş kapak toprağı (2 metreküp) hepsi için 950tl. Sulama olmadan yapılan bu işlem kafadan çöpe gidecekti. Düzenli sulanmayan bir bahçede çim gelişimi pek mümkün değil malum. Sitemizde bunun örneklerini bizzat gördük, dostlarımızda bu yönde çok uyarıda bulundu. Bu nedenle çimi tohumdan elde etmekten ve sulama sistemi olmadan çimlendirme yapmaktan vazgeçtik. Rulo çimi tercih ettik. Çünkü rulo çimde çimler kök gelişimini sağlamış yapıda geliyor ve toprağa tutunması daha kolay oluyor.

Tüm bu durumları gözeterek 2500tl maliyetle rainbird marka zamanlayıcı ünite ve gene aynı markanın 3 adet selenoid vanası, 17 adet fiskiyesi ek olarak 20cm toprağın bahçeden uzaklaştırılması dahil bahçeyi çimlendirdik.

Bahçenin bu hale gelmesindeki sebep ise peyzajnının gamsız olmasıydı. Çimenlerde bozulmalar başladığında kendisini uyardık, oda "çimin tarlası bende siz endişelenmeyin, bahçe otursun, sorun olursa yenileriz" dedi. Ama malum kötü esnaf mantığı ilgilenmedi. Bizde adam ilgilenecek diye sallamadık. Gübre gerektiğini bile sonradan öğrendik. Yosunlanma başladığında önlem almadık, oluşan boşluklara ara ekim yapmadık. Hatta inanırmısınız 2 adet fıskiye toprağın altında kalmış ve o bölgedeki çimleri çürütmüş. Yüzeyden sadece bozulmaları gördük, sonradan kendim far kettim fıskiyelerin toprak altında kaldığını. Hatta fıskiyenin biri yürüme yolunun başındaki taşın altında kaldığından sorumlu olduğu alanı sulamadı bu nedenle oradaki çimlerde yanma yaşandı. Biz eksik fıskiye koymuş diye hayıflanıp elle sulamaya çalışsak ta bir süre bu zarara engel olamadık. Sonradan bunu düzeltince o bölgedeki çimler toparladı. Ama diğer toprağın altında kalan maalesef o bölgedeki çimlere çok zarar verdi. Evin kenarında olduğundan az güneş alıyor ve toparlanması için ciddi bir ara ekim gerekiyor.

Bu özensizliğimize karşın eğer rulo çim olmasaydı bahçe çoktan çorak olurdu. Ayrıca son yaptığımız saçmalıktan bahsedeyim, aralık ortası bahçeye kış gübresi attık, sonra havalar soğuk don olacak sulamayın dediler ve çimenlerde kısmi yanıklar oldu o gördüğünüz resimler o darbeden sonra oluştu. Ocak ortası yağan yağmurlarla ve bizim ara sulamalarımızla gübre ancak etkisini gösterebildi ve bahçe kısmen toparladı.

Çimen işi gerçekten zor, hele hele bizim gibi vurdum duymazlar için. Artık bu konu için sürekli bir şeyler araştırıp daha bilgili olarak yaklaşıyorum. Annemin kafasına göre müdahale etmesine izin vermiyorum. Onun mantığı bol gübre iyidir. Ama bir çok alanda yanıklar oldu bu nedenle. Hatta elle attığı için bazı bölgelere direk avuç avuç öbekler halinde atmış. Tüm bu bilgisizliklerin sonucudur bu bahçe.

Bizim sitede aynı firmaya düzenleme yaptırılmış başka bahçeler var. İnanın durumları çok iyi. Bu saatten sonra sil baştan başlamak gibi bir şey söz konusu değil. Çünkü ilk başta yapılacak her düzenleme yapılmıştı. Aynı mantık devam ettiği sürece 3 ayda bir yeni rulo çim sermek gerekir Bu nedenle bahçeyi sil baştan yapmaktansa önce mantığı değiştirip durumu kurtarmaya çalışcam.

metulen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön