View Single Post
Eski 03-07-2007, 22:56   #65
n_turan
Ağaç Dostu

n_turan's Avatar

Giriş Tarihi: 03-05-2007
Frenk üzümünüzden yeni bitkiler üretin!

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi dal Mesajı Göster
n Turan arkadaşımla aynı şeyleri yapıyordum bende aynı gül gibi budayarak dalların güneş alma mesafesini ve birbirbirini engellememesini hesaba katıyordum.Çok arsız bir çalı türü bende kırmızı ve üzüm gibi olanı var çokta güzel tadı.Ama benim bilmek istedigim çoğaltmayı nasıl yapacağımız?
Çoğaltmada benim uyguladığım iki yöntem var.

Birincisi, daldırma yöntemi.

Yere yakın, yatmaya elverişli bir dal seçin. Rahatça yere yatırdığınızda dalın toprağa değdiği yeri U şeklini verdiğiniz bir telle toprağa sabitleyin ve üzerine toprak atın. Dalın ucunu yukarı bakacak şekilde kaldırın ve yanına bir destek dikerek bu seteğe bağlayın.
B
u işlemi sonbaharda yaparsanız, ertesi yıl mart-nisanda toprağa yatırdığınız bölümü açın ve köklerin başladığı yerden itibaren keserek ana daldan ayırarak dikmek istediğiniz (daha önce hazırladığınız) yere dikin.

İkinci yöntem çelikle üretim.

Ekim ayında, bu sezonun yeni kurşun kalem kalınlığındaki dallarından 10 cm uzunluğunda çelikler kesin.
Çeliklerin tepe kısmını eğimli, dip kısmını gözün hemen altından dikine kesin.
Toprakta V şeklinde bir kesik açarak dibine kum koyun.
Çelikleri birbirinden 15 cm aralıkla üstten iki göz dışarıda kalacak şekilde dikine bu kesiklere yerleştirin.
Toprağı doldurarak ve sıkılaştırarak kesiği kapatın.
Gelecek yıl ekim ayında köklenmiş çelikleri sökün ve yerlerine dikin.
Dikim sırasında çelikleri 5 cm'ye kadar budayın.

Püf noktası: köklenme olasılığını arttırmak istiyorsanız: Kış ayarında çeliklerin üstüne dibini kestiğiniz litrelik pet şişeleri geçirin.

n_turan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön