View Single Post
Eski 05-02-2014, 20:25   #30
asln
Ağaç Dostu

asln's Avatar

Giriş Tarihi: 16-04-2013
Derin diktiğim temmuz yapraklarımdan haftalarca tıkırtı duymayınca toprakları değiştirip 2 aydır yavru almaya başladım.Buda onlardan biri.
Teşhis ettiğim bir şeyi paylaşmak istedim.

Makinin bahsettiği büyüme hormonu, çelik toprağa girdikten bir süre sonra aktif oluyor (Artık bu süre neyse onu bilmiyorum ****** )
Fakat eğer uygun derinlikte dikmemişsek, biz aylarca beklesek bile yaprak asla yavru vermiyor veya versede derinde kalmış yavru bende eskiden olanlar gibi ters yöne gidip cılız kök gibi davranıyor.
İşte denk gelirsek bulup çıkarıyoruz.
Şimdi aylar oldu yavru yok diye meraklanan ben , eskimiş yaprakları yeni toprağa alıp ,toprağı az tutup neredeyse yüzeyle bir dikince, fotoğrafta gördüğünüz yavru patlamaları oldu.
Bu arada 2 aylık yenilenen toprağım sıkıştı, köklerde uzadı yüzeye fırlamaya başladı.
Hadi toprak değişsin diyerek erken ayırdığım yavrular ise anneden bulaşan büyüme hormonundan aldıkları coşkuyla daha kökleri yokken kendileri de çifter yavru vermeye başladı..
Şimdi tespitime geliyorum, demekki bu hormon sadece üretilince anında kullanılmıyor ?
Uygun ortamı bulamayınca hormon birikmiş fakat yüzey uzak , toprak sıkı ,asit vesaire uygun değil ise bekliyor bekliyor.Bekledikçede kullanılamadığından sanırım çifte katlanırcasına daha etkili oluyor.
Sonrada farzı misal 6 ay bile geçse eğer yeni hormon ortamı uygun bulamazsa tetiklenmiyor hepimizin derdi olan yavrulamadan uyuyor.
Bende ikinci seferde ortamı bulduğunda ekteki görüntüler hepsinde oluştu.
Sizin yavrulardan hep farklıydılar. Düzgün olmayan ,bir saptan 3 kardeş olan, sapın toprak yüzeynden üstte çıkan, **** yavru içinde yavru olan.
Bu yüzden temmuz imalatlarımın hepsinde aynı sıkıntıyı fark ettim.
Fakat bir yandan da 6 bebeğe kadar çıkan yapraklara sıkça denk geldim.
Yetmedi mayıs çeliklerim vardı birkaç. Onlarda 6 yavru ayırdım ikiz olarak çoğalan oldu.
Bunlardan ayrı şu anda aynı çelikler toprak üstü sapta yavru veriyor.
Bunları fikir olsun diye yazdım.
Bir yandan da yanlış fikirde miyim diyorum.
6 ayı geçen yapraklarınız var bir yavru alıyorsunuz **** 2 olanlar var.
Bunlar nasıl oldu?
Benim tezimi çürütüyor.
Gerçi bir yandan da tezim çürümüyor ,sizinkilerde bekleyip bekleyip benimkiler gibi 5,6 lı yığınlar oluşmamış.
Yumak olup anneye yük olacaklar toplu ölüm olabilir,ana yaprak çökebilir endişesiyle hep erken ayırdım.
Hala da kafa yormaya devam ediyorum, konuyu kapatamadım bu bebekleri gördükçe.
Bu arada aynı yaprağı 3. kez makinin teşvikiyle diktim.
Yaşıyor şu an.
Fakat yavru verirse geç olacak tezime göre, artık büyüme hormonu süresini doldurmuş olmalı.

Eklenen Resimler

asln Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön