Hibrit Bitkiler Hakkında
Bir konu hakkında soru sormak istiyorum. "Hibrit bitki" diye bir terim var bitki dünyasında.......Bu terime özellikle soğanlı bitkilerde çok rastladım. Bu tür hibrit bitkiler üretilemiyor. Ancak iyi bakılırsa her sene çiçek açabiliyorlar.
Hibrit bitkiler hakkında bilgi almak mümkün müdür?
Ben özellikle kaktüs koleksiyonu yapmak istiyorum. Yaklaşık 10 yıl önce İstanbul CNR fuar merkezinde, açılan bir çiçek fuarından 20'ye yakın kaktüs almıştım. Hani şu çay bardağı gibi saksılarda satılan boylarından. Ancak hiç birinden fide almak mümkün olmadı..... Şu anda da piyasada bu tür mini plastik saksılarda satılan kaktüsler var. Bunlardan alsam üretmek mümkün olabilir mi?
Askerliğimi Ankara'da yapmıştım. Genel Kurmay Başkanlığının seralarından bol miktarda kaktüs almıştım. Lakin çocuklar doğunca onlara bakamaz oldum. Okulumda bulunan öğretmenlere birer ikişer dağıttım. Şimdi tekrar kaktüs merakım oluştu. Çevremdeki eş-dosttan kaktüs çeşitlerini ufak ufak toplamaya başlayacağım. Ancak gördüğüm kadarıyla halkımızda çok klasik kaktüsler mevcut. Bense daha ilginç olanlarını toplamak istiyorum. Fakat nedense üretilemeyen -hibrit- hiç bir canlıdan hoşlanmıyorum. Sanki birileri bu canlıları tekellerine almış, üzerlerine de alameti farikalarını basmış. "Sadece bizde var" Özellikle orkidelerde bunu yapıyorlar. gerçi tarım dünyasında domateste, patlıcanda ve bilimum tarla bitkileri bu şekilde hibrittir. Üretici bir önceki sene ürettiği domateslerin tohumlarından bir sonraki sene ekemez çünkü bu domateslerin tohumu yoktur.
Yoksa 100 sene sonra domatesin, patlıcanın, kavunun, karpuzun tohumunu bir kereliğine mahsus bu firmalardan mı alacağız? Ertesi sene tekrar.......
Domates tohumu A firmasının tekelindedir, patlıcan tohumu B firmasının tekelindedir, Orkideyi sadece C firmasından alabilirsin.. falan filan...... durumları mı olacak?
"Hibrit bitki, hayvan" bir bakıma ürünü ıslah etmekle birlikte, bitkilerin ve hayvanların üretiminde tekelleşmeye de zemin hazırlıyor olmasın?
|