Merhaba. Yazlıktaki bahçemdeki çimenlerle sorun yaşıyorum. Bu nedenle bir kaç sorum olacak, ayrıca tavsiyelere de ihtiyacım var.
Öncelikle bahçenin bulunduğu yer istanbul - şile. Tipik karadeniz iklimi diyebilirim. Bahçemiz müstakil ve U şeklinde. Yani ön, arka ve yan. Ön ve yan kısımda çimen bulunuyor. 2013 baharında otomatik sulama ve hazır rulo çim kullanılarak bahçeyi çimenlendirdik. Gerek bilgisizlikten, gerekse peyzaj firmasının özensiz işinden ötürü çimenler çok yıprandı. L şeklinde olan çimenlik alanın ön kısmı ev nedeniyle çok az güneş alıyor. Yan kısmının bir bölümü ise istimlak duvarı nedeniyle yarı gölgede kalıyor. Toprak direnajı da iyi olmadığından bazı bölümlerde çim kaybı yaşandı ve bolca yosunlanma oldu. Ara ara ekimler yaptıksa da kısmi olarak bu bahsettiğim alanlarda boşluklar ve yosunlanmalar devam ediyor.
Baharda ara ekim yaparak ve yosun ilacı kullanarak bahçeyi çimin serildiği ilk haline çevirmeye çalışcam. Fakat oldukça zor gibi duruyor. Çünkü toprak direnajı iyi değil ve geçirgenlik az. Geçirgenlik için toprağa ara ara kalem büyüklüğünde delikler açıp içlerine kum doldurmayı planlıyorum. Böylelikle suyu daha alt kısımlara iletebilirim diye düşünüyorum. Ayrıca eğim nedeniyle hafif çukur olan bölgeye direnaj kanalı açıp içini çakılla doldurmayı düşünüyorum. Böylelikle biriken fazla suyu bahçe dışına atmayı planlıyorum.
Çimdeki yosun sorunu ve seyrek form içinse öncelikle yosun ilacı ve ara ekim için çim tohumu karışımı tavsiyesine ihtiyacım var. Bahçenin son halini ve rulo çimin serildiği ilk halinin fotoğraflarını paylaşarak durumu daha anlaşılır kılmaya çalışcam.
Konuya hakim kişilerden tavsiyelerini bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.
Evi satın aldığımızdaki bahçenin ilk halleri:
Rulo çim öncesinde firma tarafından bahçenin sulama sistemi yapılmış ve yeni toprak serilmiş hali:
