View Single Post
Eski 01-02-2014, 03:33   #6
Tohumcu Nılgun
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 16-11-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gökhan07 Mesajı Göster
Nilgün hanım,
Göknarlarınız gayet sağlıklı görünüyor ellerinize sağlık.
Tohumdan ibreli yetiştirmede ilk karşılaşılan sorunlardan birisi kök boğazı çürüklüğü dediğimiz damping off hastalığıdır. Bunun önüne geçmek için koruyucu olarak mantar ilacı kullanmak gerekir. Kök boğazı hastalığı için kullanılan mantar ilaçlarından kullanmanızı tavsiye ederim.
Merhaba Gokhan Bey,

Malesef yukaridaki fotograflardaki cimlendirmis oldugum Goknar tùrlerinin tamamini kaybettim.
O zamanlar olme nedenlerini bir tùrlù anlayamamistim.

Ekerken iki tùrùn de tohumlari cok tazeydi. Kozalaklardan 5er tane tohum cikarip 1 gùn suda beklettikten sonra hemen ektim.
iki Goknar tùrù de ayni zamanda yaklasik 1 ayda cimlenmeye basladilar. Douglas Goknari zamanla Kore Goknarini bùyùme hizinda solladi. Douglas Goknari tohum kabugundan zamani gelince cok kolay kurtulurken, Kore Goknarinda durum ayni degildi. Bir tùrlù yapraklarini kabugundan cikaramadilar. Hergùn kontrol ediyordum fakat hic bir degisiklik yoktu. Hatta bir tanesi bas tarafindan kuruyup oldù. Kala kala elimde bir Kore Goknari vardi o da kabugunu atmamakta direniyordu. Son kalan da ayni sekilde olùr korkusuyla elime bir dikis ignesi alip, kabugu yavas ve dikkatlice cikardim. Nihayet ilk yapraklarinin neye benzedigini gorùp sevinmistim. Douglas Goknarinin 6 yapragi vardi, Kore Goknarinda da 6 yaprak beklerken 4 yaprak sùpriz oldu. Kabugu cikarirken onca dikkat etmeme ragmen 4 yapragindan iki tanesi zedelenmisti ama bu durumdan hic etkilenmedi, gelismeye devam etti. 10-15 gùn sonra tam hersey yolunda gidiyor derken; iki Goknar tùrùnùn de yapraklarini asagi dogru hafif saldiklarini farkettim. Cùrùmesinler diye daha evvel fazla sulamadigim icin susuz kaldiklarini dùsùnùp biraz suladim fakat degisen bir sey olmadi.
Zamanla daha da kendilerini saldilar. Sanki soguktan donup, sicagi gorùnce burus burus olan bitkiler gibi oldular.
Bir daha da eski hallerine donemediler. Bir iki tanesini sokùp baktigimda topragin tam hizasindan koke dogru tamamen kuruyup sarardiklarini gordùm yani topragin altindaki kisim coktaaan Hak'kin rahmetine kavusmus da, ben de yukardan bir umut tedavi etmeye calisiyorum.

Sizin mesajinizi okuyup bahsettiginiz hastaligin internetteki gorsellerine bakinca, cimlendirdigim Goknarlarin bu hastaliga yakalandiklarindan emin oldum.
Daha evvel bu hastaligi hic duymamistim, soylediginiz iyi oldu. Gercektende bu tùr hastaliklarda ilac kullanmak cok gerekli,
aksi halde yetistirdiklerimizin tùmùnù kaybedebiliriz.

Neyse hayirlisi olsun, bahara hep birlikte tekrar ekeriz insaAllah.

Düzenleyen Tohumcu Nılgun : 01-02-2014 saat 04:20
Tohumcu Nılgun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön