Sn.Akhilleus.
Aslında sormuş olduğunuz soru (en-boy oranı) bir ağacı bonsai yapmaya çalışırken en başta yapacağınız işlemlerin en başında geleni ve en önemlisi. Burada alınacak kararın ve yapılacak bir hatanın asla telafisi olmuyor ve çoğu zaman en baştan başlamak gibi tatsız bir durumla karşılaşılınıyor.
1-Öncelikle size bonsai kitaplarında yazılan klasik tavsiyeyi yazayım. Ana gövdeyi ağacınızın olması gereken boyunun 1/3'ünden kesin.
Yani şunu demek istiyor; ağacınızın beden çapı 10cm. Bu demektirki bonsai ağacınızın bitmiş hali (çapı 10cm x 6 kat)= 60cm olacak demektir. Bu durumda ana gövdeyi 20 cm gibi bir seviyeden kesmelisiniz der. Ağacı bu noktadan itibaren geliştirerek konik bir gövde elde etme amacıyla bunu yazmışlardır.
2-Yukarıdaki ağacımdada uygalamış olduğum kendi düşüncemi anlatmak isterim. En başta şunu söylemeliyim; ağaçlarımın 6 kat kuralına artık sıkı sıkı uymasını istemiyorum. Son zamanlarda oldukça kalın ağaçlar bulmamdan dolayı 6 kattan daha aşağıda ağaçlar hayaletmeye başlıyorum. Bu biz zevk meselesidir. Kimileride daha ince ağaçlarını 8-10 hatta 12 kata kadar uzun tutar.
Hemen size bir örnekle anlatayım. Yine ağacımız yuvarlak hesap olması açısından 10cm kalınlığında olsun. Elbette ağacın beden yapısının (eğriliği,dalları, oyukları
vb.) çok büyük bir önemi vardır. Ama kabaca 30-45cm arası bir yerden keser ve çıkan tüm sürgünleri değerlendiririm. Sonuçta 40-55cm gibi bir ağaç hayalederim.
3-Elbette her zaman illada şöyle yapacağım, böyle yapacağım diyemezsiniz. Bazen karşınıza öyle ağaçlar çıkarki, ağacı yukarıda anlattığım her iki ölçüde kesseniz bir türlü kesmesiniz bir türlü. Bu durumda hareketlilkiği kaybetmemek adına ağacı uzun tutmaktan başka çare yoktur.
Aşağıdaki fotoğraflarda 1.ağaç bu yıl yeni edindiğim bir karaağacım (Çap:13cm Boy:66cm), 2.ağaç ise Harry Harrington'un müthiş bir çalışmasıdır.
Ana gövde her ikisindede sert budama için uzun sayılabilecek şekilde kesilmiştir. Eğer daha kısa kesilirlerse yukarıdaki Y şeklindeki hareketlilik yok olacaktır.