Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe
Genel tanım olarak evet, mayaların şekeri alkole çevirme prosesinin de adı fermentasyon. Şarap yapıyor olsaydık ( ya üzüm kabuğundaki yabani maya ile ya da şarap mayaları ile) meyve şekerinin alkole dönüşme işlemine de fermentasyon diyecektik.
Fakat yaptığımız, şekeri alkole dönüştürerek alkollü meyve ekstresi elde etmekten çok laksik asit bakterilerinin gerçekleştidiği turşu benzeri bir fermentasyon.
Kullandığımız malzemeler ve hazırladığımız ortam ve şeker yoğunluğu bizi bir tür enzimden diğerine saptırabilir. Yanlış hatırlamıyorsam meyve/sebze enzimi yapayım derken şarap yapma sürecine girenlerimiz de olmuştu.
Bu başlığın konusu olan enzimde, ilk hazırlanışta maya ilave etsek bile son sözü laktik asit bakterileri söylüyor
2012 yılında maya da eklenerek limon kabuklarından yaptığımız bir enzimde, hazırlanışın ertesi günü ve bir hafta sonra sıvıdan örnek alarak mikroskop altında incelemiş, resimlerini de çekmiştim.
Maya eklediğimiz için ertesi gün sıvıdaki maya popülasyonu maksimuma çıkmış, maya kolonileri adeta her yeri kaplamıştı. Görünen laktik asit bakterisi ortamda hiç yoktu.
Bir hafta sonraki incelemede ise mayalar neredeyse tamamen yok olmuşlar, meydanı bakterilere terketmişlerdi. Mayalar da muhtemelen bakteriler tarafından tüketilmişlerdi. Enzim sürecinin devamında hakim olan ve çalışanlar hep bakteriler idi.

|
cevabınız için teşekkür.
1. ) mikroskopta kendiniz mi incelediniz yoksa laboratuvara mı götürdünüz ?
Eğer kendiniz incelediyseniz kullandığınız mikroskop nedir ? büyütme özellikleri ?
Çünkü bir ara bende araştırdım alayım diye. çok uygun fiyatlı mikroskoplar var.
2. ) Kullandığımız şeker miktarı ve ortamın bir tür enzimden diğerine nasıl saptırdığını anlayamadım. Oksijensiz bir ortamda maya ve şeker varsa mutlaka etanol oluşur. şeker miktarına göre bu alkol derecesi değişebilir. biz hiç maya koymasak bile, mayalar havada bile bulunan organizmalar olduğu için mutlaka enzime de geçip belirli miktarda alkol oluşumuna neden olur diye düşünüyorum.
Dediğiniz gibi mesele burada alkol değil laktik asit fermantasyonu. anladığım kadarıyla sisteme hiç maya katmamak daha mantıklı gözüküyor. enzimin içerisine olabildiğince fazla enzim katmak faydayı arttırır mı?
Ben evde şarap ve bira yapımına daha çok meyilli birisiyim. ama arpanın içerisinde çok miktarda enzim olduğunu biliyorum. arpayı çimlendirdiğiniz zaman enzim miktarı katlanarak artıyor. bu bütün tahıllar içinde geçerli sanırım.
enzime katacağımız tahılları çimlendirerek katarsak daha verimli bir gübre alabiliriz sanırım.
bir daha ki enzim denememde
ARPA
BUĞDAY
BUĞDAY KEPEĞİ
NOHUT
mutlaka katacağım.