View Single Post
Eski 26-01-2014, 17:23   #92
ZUĞA
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 09-10-2013
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 56
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ankafar Mesajı Göster
Kusura bakmayın ben Sayın Meyvelitepe'nin yazdıklarına cevap olrak yazmıştım üstteki konuşmaları hep kaçırmışım şimdi okudum

Şebeke suyu kullanıyorsanız ister istemez bu tarz durumlar çıkar. Özellikle ege bölgesinde ve akdenizde kalsiyum fazlalığı vardır. Bu kalsiyumu formülden düşelim mi sorunsalına gelirsek bunu deneme yanılma ve bitki formülleri üzerinden açıklamaya çalışayım.

1) Nitrik asit olmasada bitkiler için ideal pH 5-6 aralığındadır diyelim (örneğin yaban mersinleri 5 hatta 4.8 civarı çilek 5.8 gibi değerlerdedir ideali) yani bizim solüsyonumuz nötr pH değil asidik bir pH da bu da bir miktar Ca açığa çıkartır (çok küçük bir miktar olsa da çıkartır)
2) Bütün formüller size distile su üzerinden verilmiştir yani kendi suyunuzdaki mineralleri koymanız mantıklı olan ancak durum hep böyle olmuyor. Tecrübe ile biraz açıklamaya çalışayım;
1 sene boyunca kuyu suyu ile sistemi çalıştırdık (analiz ederek) eksik mineralleri ekledik. Bizim kullandığımız su içerisinde kalsiyum o kadar fazlaydı ki (çok kalitesiz bir suydu) kalsiyum eklemesi yapmıyorduk (elimize geçen analiz raporunda kalsiyum iyon halinde gösterilmişti o yüzden bunu yapan kişiler kalsuyum karbonatı saydılar mı emin değilim. Sürekli suyun içerisinde değişiklikler yapmamız gerekti. Genelde sorun çıkıyordu ondan sonra distile suya geçtik.

Distile su olsa da iki farklı üründe çok değişken görürsünüz. Yani bir bitki için yeterli kalsiyum diğerine yetmez. (şu an 2 çeşit çilek yetiştiriyoruz aynı solüsyon bir çilek için güzel diğerine kalsiyum eksikliği belirtisi yaratıyor yani aynı bitki türünde bile farklılık olabilir) Neyse ki kalsiyum eksikliği hızlıca kendini belli eder (genç yapraklarda uç kahverengiliği şeklinde buruşma zira kalsiyum taşınabilir bir element değildir hücre duvarının yapısına katılıp orada kalır o yüzden yaşlılarda değil gençlerde görürsünüz eksikliği)

Yapılması gerekenler (yahut ben olsam ne yapardım) bu ppm hesapları v başlangıç için çok önemli iyi bir formül hazırlamak vs ben 106 ppm yahut 106 ile 150 arasında bir değerden başlardım. Üretim süresince eğerki kalsiyum eksikliği var ise sisteme 150ppme gelecek kadar yavaş yavaş kalsiyum koyardım (106 ile başlar sonra 116 dener 126 dener öyle giderdim)

Az konsantrasyondan başlamak daha anlamlı çünkü özellikle sodyum ve kalsiyum fazlası bitkiye zarar vermese de diğer elementlerin alınmasını güçleştirir. O yüzden üretim biraz elinizde ki kaynakları ne derece iyi yönlendirip bunlarla ne kadar tecrübe kazandığınızla ilgili. Daha önce bir konuda bahsetmiştim biz bir sene içerisinde belki 8 farklı formüle geçeriz bitkilerin durumuna göre havanın durumuna göre vs. Umarım biraz açıklayıcı olmuştur.

çok değerli değerlendirmeler ve bilgiler. tecrübelerinizi ve bilgilerinizi paylaşımızdan dolayı çok teşekkürler. Peki Suda ozon kullanımıyla ilgili bilginiz varmıdır. sistem sudan ozon üreten ve suyun sıcaklığına bağlı olarak ozonun 24 saatte suyu terkettiği söylendi. Ozon suda ki metaller için okside edici özellikleri olduğunu biliyorum. CaCo3 **** suyun sertliği ve Ec si üzerine etkileri hakkında bilgim yok. Sizin var ise bu konu ile ilgili bilginiz sevinirim.

Tekrar değerli paylaşımlarınızdan dolayı teşekkürler.

Sayın Meyvelitepe sizede sonsuz şükranlarımı sunuyorum.

ZUĞA Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön